Selfie'nize bakarak modunuza uygun çalma listesi öneren platform: Charmy

Müzik, Film, Dizi, Kitap kategorilerinde hizmet veren, kişilerin kendi entelektüel birikimlerini arşivlemesini sağlayan Charmy, bu arşivleri diğer kullanıcılara ulaştıran bir sosyal medya uygulaması olarak faaliyet gösteriyor.
Selfie'nize bakarak modunuza uygun çalma listesi öneren platform: Charmy

Gelişen teknolojinin dinleme, izleme ve hatta okuma alışkanlıklarımızı ciddi anlamda değiştirmeye başladığından birçok kez bahsetmiştik. Her ne kadar bu teknolojiyle birlikte elimizin altında sınırsız diyebileceğimiz bir arşiv olsa da kimi zaman ne dinleyeceğimize, ne izleyeceğimize karar veremiyoruz. Bazen de izlediğimiz içerikler ya da okuduğumuz materyaller o kadar fazla oluyor ki bunları hatırlayabilmek, başkalarıyla paylaşabilmek için arşivlememiz gerekiyor. 

Müzik, dizi, kitap ve film tavsiyeleri

Günümüzde müzik, kitap ya da dizi/film tavsiye eden birçok platform mevcut. Ancak tüm işlemlerin hepsini gerçekleştiren ve bunu yaparken gerçekten isabetli önerilerde bulunan bir platform bulmak ise gerçekten oldukça zor diyebiliriz. Ancak yerli bir uygulama olan Charmy, bu konuda kullanıcıya yardımcı olmayı planlıyor. Müzik, Film, Dizi, Kitap kategorilerinde hizmet veren, kişilerin kendi entelektüel birikimlerini arşivlemesini sağlayan Charmy, bu arşivleri diğer kullanıcılara ulaştıran bir sosyal medya uygulaması olarak faaliyet gösteriyor.

Charmy, uygulama içerisinde müzik dinleme imkanı sunarken aynı zamanda içerisinde bulunan makine öğrenimi ve derin öğrenme modülleriyle kullanıcılarını tanıyan ve onlara hizmet verdiği kategorilerde isabetli önerilerde bulunuyor. Kullanıcılar soru cevaplayarak ya da selfie çekerek anlık ruh hallerine uygun ve tekrar etmeyen müzik listeleri elde edebiliyorlar.

Soru cevaplarından ve çekilen selfie'den ruh hali tahmini

Bu noktada platformu kullanmanın da oldukça kolay olduğunu belirtelim. Kendinize Charmy'de bir üyelik oluşturduktan sonra üç keyifli soru cevaplayarak ya da o anki modunuzu yansıttığınız bir selfie çekerek müzik önerisi alabiliyorsunuz. Dizi ve film konusunda ise öneriler biraz daha farklı işliyor. Sevdiğiniz türde bir dizi ya da filmi uygulamada bulunan arama butonuna yazıp benzer önerileri görebiliyorsunuz. Örneğin; dizi için Six Feet Under'a benzer yapımlar aradığımda karşıma sırasıyla Mad Men, The Sopranos, Deadwood, Oz, Boardwalk Empire ve Carnivale'ın çıktığını gördüm. Aslında IMDb'de Six Feet Under'ı arattığınızda da benzer içerikler kısmında bu isimleri görüyorsunuz. Ancak IMDb'de böyle bir sıralama mevcut değil ve Charmy'nin en sevdiğim üç diziyi doğru bir sıralamayla karşıma çıkarmış olması benim için ciddi anlamda umut verici diyebilirim.

Buğra Göçer, Şerafettin Aytekin ve Ahmet Hüsrev Kösebalaban tarafından 2019 Mart ayında kurulan Charmy, proje geliştirilirken herhangi hazır bir altyapı kullanmadıklarını, ancak Spotify gibi dışarıdan API yoluyla hizmet aldıkları servislerin bulunduğunu belirtiyor. 

45 bin kayıtlı kullanıcı

Platformda yaklaşık 45 bin kayıtlı kullanıcı ve 6-7 bin civarında günlük giriş bulunuyor. Charmy üzerinden her gün 20-30 bin arasında müzik dinleniyor. "Modumu Bul" butonuna her gün 6-7 bin civarında basılıyor ve yaklaşık her gün 5 bin civarında Selfie çekiliyor. Her gün 50 civarında yeni liste yapılıyor ve şu anda yaklaşık 8 bin liste bulunuyor. 

Eylül ayının başında Thor Dış Ticaret Şirketi sahibi Hakan Geniş'ten çekirdek yatırım alan Charmy, şu anda temiz bir platform sunmak ve klasik reklam ağları ile görüntü kirliliği yaratmamak adına reklamsız bir şekilde faaliyet gösteriyor. Ancak platform ilerleyen dönemde gelir modeli yaratmak adına uygulama içi satın alma ve kendi verilerine dayanarak oluşturacağı reklam ağı ile bir gelir modeli kurguluyor. 

Platform ilerleyen süreçte, gerçek anlamda bir sanal asistan ortaya koymak istiyor. Verilen girdi ne olursa olsun anlamlı çıktılar üretebilecek, insanların gününü dahi onları birkaç girdi ile tanıyarak planlayabilecek bir platform hayal ediyor. Buna da önce vizyona giren filmlerin kendilerine uygun olup olmadığını söyleyerek başlayacaklarını belirtiyor.

Charmy'yi iOS cihazlarınız için App Store'dan, Android cihazlarınız için Google Play Store'dan indirebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.