Uluslararası teknoloji devlerine "Dijital Hizmet Vergisi" geliyor

Dijital Hizmet Vergisi adını taşıyacak olan vergi ile uluslararası teknoloji şirketlerine vergi uygulanacak.
Uluslararası teknoloji devlerine

ABD merkezli büyük teknoloji şirketlere uygulanan vergiler uzun zamandır Avrupa'daki ülkeler tarafından tartışılıyor. Bu konuda adam atan ilk ülke konumunda olan Fransa, geçtiğimiz Temmuz ayında ABD'li teknoloji şirketlerine "GAFA vergisi" isimli bir dijital vergi uygulayacağını açıklamıştı.

Bugün paylaşılan bilgilere göre ülkemizde de tıpkı Fransa'nın getirdiği vergiye benzer bir vergi getirilecek. Dijital Hizmet Vergisi adını taşıyacak olan vergi ile uluslararası teknoloji şirketlerine vergi uygulanacak. Şirketler, internet üzerinden yapılan her türlü alışveriş ve reklamlarla parayla indirilen oyun, müzik ve video gibi hizmetlerden elde ettikleri gelirlere karşılık yüzde 7.5 oranında Dijital Hizmet Vergisi ödeyecek.

Söz konusu Dijital Hizmet Vergisi'nin en çok Apple, Google, Facebook ve Amazon gibi ülkemizde oldukça güçlü olan büyük teknoloji şirketlerini ilgilendiriyor. Paylaşılan bilgilere göre sesli, görsel veya dijital herhangi bir içeriğin dijital ortamda satışı ile bu içeriklerin dijital ortamda dinlenmesine, izlenmesine, oynanmasına veya elektronik cihazlara kaydedilmesine veya bu cihazlarda kullanılmasına yönelik dijital ortamda sunulan hizmetler de vergiye tabi olacak.

Kullanıcıların birbirleriyle etkileşime geçebilecekleri dijital ortamların sağlanması ve dijital ortamda verilen aracılık hizmetleri de Dijital Hizmet Vergisi vergisine tabi olacak. Vergi taslağındaki bilgilere göre dijital ortam “Fiziki olarak karşı karşıya gelmeksizin, çevrim içi faaliyetin gerçekleştirildiği her türlü ortam” olarak tanımlanıyor.

Türkiye’den elde edilen hasılatı bir önceki hesap döneminde 20 milyon lira veya dünya genelinde elde edilen hasılatı 750 milyon Euro’dan veya muadili yabancı para karşılığı Türk lirasından az olanlar dijital hizmet vergisinden muaf olacak. Dijital hizmet vergisi yüzde 7.5 olarak uygulanacak. Dijital hizmet vergisi, matraha oranın uygulanması suretiyle hesaplanacak. Bu şekilde hesaplanan vergiden herhangi bir indirim yapılmayacak. Söz konusu vergi ile ilgili gelişmeleri sizlere aktarmaya devam edeceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.