Facebook'a "fraud" davası: Video reklam görüntülemelerini yüzde 150 ile yüzde 900 oranında şişirdi

ABD'deki birkaç reklam ajansı, kullanıcıların video izleme sürelerindeki rakamları şişirmesi nedeniyle Facebook'a dava açtı.
Facebook'a

Daha önce Adidas gibi markaların platfromdaki video reklamlarını durdurmasına yol açan Facebook Reklam ölçümlemelerindeki tutarsızlık şimdi de başka reklam verenler tarafından gündeme getirildi. 

ABD'deki birkaç reklam ajansı, bir araya gelerek Facebook'u kullanıcıların video izleme süreleri konusunda rakamları şişirmekle suçladı. Dava kapsamında taraflar anlaşmaya otururken, Facebook iddiaları bertaraf etmek amacıyla reklam ajanslarına 40 milyon dolar ödemeyi teklif etti. 

Kaliforniya Federal Mahkemesi'ne verilen dilekçede "Ortalama görüntüleme ölçümlemeleri yalnızca yüzde 60 - yüzde 80 oranında değil; yüzde 150 ila yüze 900 oranında şişirilmiştir. " ifadesine yer veriliyor. 

Dava kapsamında haksız rekabet yasasını ihlal etme, sözleşmeyi ihlal etme ve dolandırıcılık yapma iddiasıyla karşı karşıya kalan Facebook, reklam verenlerin öne sürdüğü zarara itiraz ederek, reklam zamanı satın almaya karar vermede gerçekten bu ölçümlemelere güvenip güvenmediklerini sordu.

Her ne kadar taraflar anlaşmaya varmış olsa da Facebook, davanın dayanaksız olduğunu dile getirmeye devam ediyor. Eğer dava devam etseydi, davacıların 100 dolar ile 200 milyon dolar arası bir tazminat alabileceği de söyleniyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.