MTA Genel Müdürlüğü'nün herkese açılan verileri, evinizin altından fay hattı geçip geçmediğini gösteriyor

"Evimin altından fay hattı geçiyor mu?" ya da "Fay hattına ne kadar yakınım?" sorularının cevaplarını merak edenler için Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü, kendi fay hattı sorgulama ekranını tüm kullanıcılara açtı.
MTA Genel Müdürlüğü'nün herkese açılan verileri, evinizin altından fay hattı geçip geçmediğini gösteriyor

26 Eylül'de İstanbul'da gerçekleşen 5.8 büyüklüğündeki deprem birçoğumuzun korkularını yeniden gün yüzüne çıkardı. Kimileri bu deprem için büyük depremin öncüsü derken, bazıları da bunu bilmenin mümkün olmayacağını savundu. Hangisinin doğru olduğu bilinmez, ancak doğru olan tek bir şey var; İstanbul'un büyük bir depreme henüz gerçekten hazır olmadığı.

1999 depreminin yaralarını sarmanın ne kadar zor olduğunu ve bunun için hala zamana ihtiyaç duyulduğunu söylersek yanılmış olmayız. Zira o günden bugüne kentsel dönüşüm projeleri başlamış olsa da birçok ev ne yazık ki yeterli güvenilirliğe sahip değil. Bu yüzden büyük kayıplardan kaçınabilmek için belli başlı önlemlerin alınması gerekiyor. Son dönemde İstanbul'da yaşayanların akıllılarını en çok kurcalayan da bu önemlerle birlikte gelen evlerin sağlamlığı sorunu. Bununla birlikte fay hatlarının yaşanılan bölgelere ne kadar yakın olduğu da ayrı bir merak konusu. 

"Evimin altından fay hattı geçiyor mu?" ya da "Fay hattına ne kadar yakınım?" sorularının cevaplarını merak edenler için Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü, kendi fay hattı sorgulama ekranını tüm kullanıcılara açtı. Buradan platforma girdiğinizde görmek istediklerinizi seçerek harita üzerinden erişim sağlayabiliyorsunuz. Ayrıca burada bulunan yenilenmiş diri fay hatlarına da şehir bazında göz atabiliyorsunuz. İkinci listeye göz attığımızda İstanbul'un direkt olarak yenilenmiş bir fay hattı bulunmadığını görüyoruz. Ancak örneğin Fethiye için baktığımızda fay hatlarını görmek mümkün oluyor. 

Türkiye'deki fay hatlarını kapsamlı olarak görmek isteyenler Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü'nün web sitesini ziyaret edebilirler.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.