Artık The We Company ismiyle faaliyet gösteren paylaşımlı çalışma alanı devi WeWork, daha önceki haberlerimizden de hatırlayacağınız üzere bir süredir halka arz için hazırlanıyor. Ancak WeWork için işlerin çok da iyi gitmediğini belirtelim. Daha önce Eylül ayı için halka arz tarihi veren şirket, bu tarihi 2019'un sonuna erteledi. Üstelik şimdi de şirketin CEO'su Adam Neumann'ın görevden alınması gibi bir durum söz konusu.
47 milyar dolar değerlemeden sonraki beklenti 10 milyar dolar
Wall Street Journal'ın haberine göre WeWork yönetim grubu, Neumann'ı görevden almayı planlıyor. Ancak şu an için 7 üyeli WeWork yönetim kurulunun tam olarak ne yapacağı net olarak açıklanmıyor. Bununla beraber kurulun bu hafta toplanacağını ve iddiayı karara bağlayacağını belirtelim. Neumann'ın şirketten gönderilmesini en çok WeWork'ün en büyük yatırımcısı SoftBank istiyor. Zira Ocak ayında SoftBank, şirkete 2 milyar dolar değerinde yatırım yaptığında WeWork'ün değerlemesi 47 milyar dolara ulaşmıştı. Ancak WeWork şu anda halka arzları için 10 milyar dolar ila 12 milyar dolar arasında bir değerleme düşünüyor. SoftBank bu düşüşten Adam Neumann'ı sorumlu tutuyor.
WeWork gibi yüksek değerlemesi olan düşük karlara sahip şirketlerde, yatırımcıların mutlaka şirketin kurucusu ve stratejisi için risk alması gerekir. Çünkü WeWork örneğine baktığımızda sağlam bir değerleme, şirketin başarılı olduğunu kanıtlayan bir unsur olarak karşımıza çıkmıyor. Peki, bu denli büyük yatırımlara ve değerlemelere sahip bir şirketin kurucusu neden şirketten gönderilmek isteniyor? Kısacası halka arz kargaşası içindeki bir şirket neden bu sorunlarla uğraşmak zorunda kalıyor?
"Sonsuza kadar yaşamak istiyorum"
Öncelikle Adam Neumann'ın davranışlarının şirketten gönderilmek istenmesindeki en büyük nedenlerden biri olduğunu belirtelim. Özel bir jette esrar kullandığı haberlere yansıyan Neumann, aynı dönemde oldukça ilginç iddialarda bulunmuştu. Sonsuza kadar yaşamak istediğini belirten Neumann, dünyanın ilk trilyoneri olmak istediğini de belirtmişti. Tüm bu açıklamaların şirket karlılığında elle tutulur sonuçlar doğurmaması da yatırımcıların ve yönetim kurulunun Neumann'a müdahale etmesini gerektirdi.
Şirketin halka arz evraklarında ilginç maddeler yer alıyor.
"WeWork bir teknoloji şirketi değil"
En başta WeWork'ün bir teknoloji şirketi olmadığını da belirtelim. Şirket yeni bir şey yapmıyor ve ortaya herhangi bir fikir çıkarmıyor. Sadece çalışanlara ortak bir kullanım alanı sunuyor. Üstelik WeWork'ün yaptığı işi yapmak için herhangi bir beceri gerekmiyor. Hatta geçtiğimiz günlerde, Oracle'ın CEO'su Larry Ellison da Uber ve WeWork'ün teknoloji şirketleri olmadığını belirtmişti. Hatta SoftBank'in Uber ve WeWork yatırımlarından dolayı pişman olduğu da söylentiler arasındaydı.
Neumann, kendi markası We'yi kendi şirketine sattı
En önemlisi de WeWork, gelirlerini şişirmek için ödemeleri yılın başında alıyor ve kestiği faturaları gelir olarak gösteriyor. Ardından, daha önce artırmış oldukları faturalarda büyük oranda indirim uygulayıp bunları masraf olarak gösteriyor. Şirketin yaptığı bununla da sınırlı kalmıyor, tam tersi olarak harcamaları gelir olarak gösterdiği durumlar da mevcut. Hatta Adam Neumann, daha önceden kurmuş olduğu We markasını 6 milyon dolar karşılığında gizlice kendisine sattı. Buradan bile kendine pay çıkarıyor.
6 milyar dolarlık zarar, 4 milyar dolar olarak gösterildi
Şirketin hesaplarında ve S1 açıklamasında ayrıntılı olarak gösterilen harcamalar doğru değil. WeWork bu yanıltmaca ile donanım ve pazarlama gruplarındaki maliyetleri gizliyor. Örneğin; şirket "toplum tarafından düzeltilmiş EBITA" olarak adlandırdığı yepyeni bir muhasebe prensibi icat etti. Eğer bunu yapmasaydı, bölgede 4 milyar dolar yerine 6 milyar dolarlık gerçek birikmiş zararı göstermek zorunda kalacaktı.
Rakibe gönderilen casus ekipler
Herhangi bir inceleme sitesinde yapılan araştırmayla WeWork kullanıcılarının gerçek düşüncelerine ulaşmak da oldukça kolay. Kullanıcılar genel olarak şirketten memnun değil ve ücretsiz olarak sunulan ürünlerden ücretler alındığını söylüyorlar. Ayrıca WeWork'ün rakibi Regus'u izinsiz fotoğraflamak için ekipler gönderdiğini de belirtelim. Bu da şirketin ne kadar düşmüş olduğunu gösteriyor.
Şirketin kurucuları Adam Neumann ve Miguel McKelvey, 1 milyar doları aşan kredilerini, özel jetlerini ve diğer kişisel harcamalarını şirketin harcaması olarak gösteriyor. Miguel McKelvey, bir dizi başka işletmede de yer alıyor ve kendisini kurucu ortaktan ziyade “Küresel Kültür” başkanlığına indirgiyor. İşin özünde, halka arz sonrası hızlı bir şekilde şirketten çıkmak için kendisini sessizce konumlandırdığını söylemek mümkün.
Kişisel giderler şirket gideri gibi gösteriliyor
Neumann ve McKelvey, kendileri için kiraladıkları binaları WeWork gideri gibi gösteriyorlar, üstelik yakalandıkları zaman Neumann, o binaların konsept olarak çok daha önceden kiralandığını belirtiyor. Bunun bir yalan olduğu oldukça açık. Üstelik böyle bir harcama bile gizlenebiliyorsa Neumann'ın daha neleri gizleyebileceği merak konusu diyebiliriz.
14 milyar dolara ne oldu?
Facebook, halka arz öncesi 2,2 milyar dolar topladı. Google, 130 milyon dolar, Ebay ise 6,9 milyon dolar artırdı. WeWork, bugüne kadar 14 milyar dolar yatırım aldı. Facebook'un 7, Google'ın 140 katı yatırım alan WeWork bunca yatırımı ne yaptı? Şirket teknoloji şirketi olmadığı için herhangi ürün geliştirmiyor ve halihazırda ofislerini "kiralıyor". Peki WeWork'ün bunca zamandır topladığı 14 milyar dolar nereye gitti?
Sonuç olarak, şirketin kendi hazırladığı belgelerden ortaya çıkan bilgilere ve bugüne kadar karşımıza çıkan sansasyonel haberlere göre şirketin ciddi anlamda sıkıntılı olduğunu söylemek mümkün. WeWork'ün halka arzı ne zaman gerçekleşecek? Bunun sonuçları hem şirket için hem de yatırımcılar için nasıl olacak, bekleyip göreceğiz. Ayrıca Adam Neumann şirketten gönderilecek mi? Bunu da önümüzdeki günlerde açıkça öğreneceğiz.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap