Kaliforniya'da değişen çalışan yasası ile Uber ve Lyft şoförleri kadrolu olacak

ABD Kaliforniya eyalet senatosu, sözleşmeli işçileri hedef alan bir tasarıyı onaydan geçirerek, Lyft ve Uber gibi ekonomi devlerinin çalışanlarla ilişki kurma potansiyelinde devrim yaratacak bir harekete imza attı.
Kaliforniya'da değişen çalışan yasası ile Uber ve Lyft şoförleri kadrolu olacak

ABD Kaliforniya eyalet senatosu, sözleşmeli işçileri hedef alan bir tasarıyı onaydan geçirerek, Lyft ve Uber gibi ekonomi devlerinin çalışanlarla ilişki kurma potansiyelinde devrim yaratacak bir harekete imza attı. AB5 adlı yasa ile Uber ve Lyft gibi şirketler, serbest olarak çalışan kişilere tatil, hastalık izni ve sağlık sigortası gibi haklar verecek.

11'e karşı 29 oyla kabul edilen, Vali Gavon Newsom'ın imzasından sonra yürürlüğe girecek yasa ile sözleşmeli olarak çalışanlar kadrolu personel sayılacak. Eyalette bu şekilde çalışan bir milyon kişiyi ilgilendiren yasanın diğer eyaletlerde de benzer düzenlemelerin önünü açması bekleniyor. Ancak bu iş yasası her ne kadar çalışan kişiye haklar veriyor olsa da Uber ve Lyft gibi şirketlerin süregelen iş modelini bozabilir. Daha önce Uber, Lyft ve Dashboard'un yasadan kendi çalışanlarının muaf tutulması amacıyla yapılmasını önerdikleri oylama için 30 milyon dolarlık bir fon oluşturduğunu da hatırlatalım.

Uber Hukuk Müşaviri Tony West, gazetecilere verdiği demeçte yeni yasanın bazı söylemlerin aksine, bağımsız yüklenicilerden çalışanlara sürüş paydaşlarını otomatik olarak yeniden sınıflandırmadığını ve yeni yasanın sürücülere avantaj sağlamadığını söyledi. Aslında yasanın henüz sürücüler hakkında net bilgiler vermediğini de sözlerine ekliyor. 

West'in tasarının her Uber sürücüsünü otomatik olarak bir çalışan haline getirmediği konusunda haklı olduğunu belirtelim. Zira işsizlik sigortası talepleri, işçi tazminat talepleri gibi işlerin çoğu Kaliforniya'daki düzenleyici kurumlarda, perde arkasında gerçekleşecek. Ancak sürücülerin "Uber'in olması gerekenden farklı bir şekilde faaliyet gösterdiği" iddiası olduğunu da bu noktada belirtmemiz gerekiyor. 

Sonuç olarak yeni yasa tasarısı Uber ve Lyft gibi iş modeliyle çalışan teknoloji şirketlerini açıkça sarstı. Diğer eyaletler ise bu konuyla ilgili olarak kendi tedbirlerini almaya hazırlanıyorlar. Ancak Tony West, bu olası sonuçlardan bağımsız olarak Uber'in hayatta kalacağını belirtti.

Yasanın tam olarak neler getireceğini ilerleyen dönemde hep birlikte göreceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.