SoftBank, yaptığı Uber ve WeWork yatırımları sonucunda hem finansal olarak hem de PR açısından beklediğini bulamadı. Halka arzdan bu yana Uber'in hisse değeri ciddi anlamda düşüş yaşarken, WeWork halka arzda kendisin destekleyecek yatırımcı bulmakta zorlanıyor.
Geçtiğimiz hafta sahip olduğu Uber hisselerinin değerinin 600 milyon dolar seviyesinden düşmesiyle gündeme gelen SoftBank, şu anda yatırım yaptığı rakamdan çok daha azına sahip. Uber'in Mayıs ayında gerçekleştirdiği halka arzdan sonra ciddi bir değer düşüşü yaşadığını hatırlatalım. Pazartesi günü borsa kapanışından 32.24 dolar değerindeki Uber hisseleri halka arzda seyrettiği 45 dolar seviyesinin yüzde 28 altında.
Bunun yanı sıra WeWork'ün en büyük şirket dışı hissedarı olarak konumlanan SoftBank, şirketin güç şartlarda gerçekleşen halka arz sürecini askıya almasını istedi. Potansiyel yatırımcıların halka arza soğuk bakması nedeniyle böyle bir talepte bulunan SoftBank, şimdiye kadar şirkete 10 milyar dolardan fazla yatırım yaptı.
WeWork'ün 20 milyar doların altında değerlemenin altına düşeceği tahminlerinin ardından gündeme gelen bu yeni karar hakkında şirket sözcüsü herhangi bir açıklama yapmak istemediğini belirtti.
SoftBank, WeWork'ün halka arzda özel pazardaki değerinin altına düşmesi konusunda endişelenirken, bu durum WeWork'ü ciddi bir baskıyla karşı karşıya bırakıyor.
Pazar gününden bu yana WeWork halka arzının erteleneceği konusunda söylentiler devam etmekte. Son yatırım turunda 47 milyar dolar değerlemeye ulaşan şirketin halka arz ile birlikte kendi değerini yarıya düşürmesi söz konusu olabilir. Dolayısıyla şirketin şimdilik halka arzı erteleme yönünde karar alması olası. Şirketin halka arz yatırımını canlandırmak için bu hafta bir yatırımcı tanıtımı yapmayı planladığını da belirtelim.
Uber ve WeWork'ün yaşadığı problemler birleştiğinde SoftBank'in genel kazançlarını olumsuz etkiliyor. Hatta uzmanlar yaşanan bu problemlerin SoftBank'in yatırımcılık anlayışından kaynaklandığını belirtiyor.
SoftBank yatırımları, teknolojinin çoğu zaman en çok kazanan veya en çok kazanan sektör olduğu varsayımına dayandırılıyor. Şimdiye kadar izlenen SoftBank stratejisi ise yatırım yapılan şirketlerin kısa vadeli zararları veya ekonomileri hakkında endişe duymadan, şirketlerin görünürlüğünü güçlendirmelerine yardımcı olma fikriyle, kendi alanlarında lider oldukları görünen olgun girişimlere büyük miktarda para yatırmak olarak kendini gösterdi.
Görünen o ki, belirlenen bu strateji işlevini yerini getirmekten oldukça uzak. Özel yatırımlar şirketlerin değerini yükseltse de, iş halka arz'a geldiğinde değerlemeler ve mali durum arasındaki uçurum, şirketin değerinin düşmesine neden oluyor.
Bu arada SoftBank'in ikinci bir Vision Fund oluşturmaya çalıştığını belirtelim. Ortaya çıkan bu tablonun ilkinden daha büyük bir fon oluşturmaya çalışan SoftBank'i olumsuz etkileyeceği düşünülebilir. Yine de yatırımcıların uzun vadeli yatırımlarda orta dönemde yaşanan gelişmeleri dikkate almayan SoftBank CEO Masayoshi Son ve SoftBank ile devam etmesi olası. Sapphire Ventures'un yönetici direktörü Jai Das da bu fikri destekleyenlerden. Das'a göre, SoftBank'ın WeWork odağında yaşadığı problemler, 100 milyar dolarlık ikinci bir Vision Fund oluşturmasını engellemeyecek.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap