Apple'ın, söz konusu kendi uygulamaları olduğu zaman haksız rekabete mahal verdiğini az çok biliyoruz. Şirket her ne kadar öyle olmadığını söylese de Sensor Tower tarafından açıklanan veriler konunun tam olarak tahmin ettiğimiz gibi olduğunu gözler önüne seriyor.
2016'dan önce App Store'da bir uygulama ararken Apple uygulamalarını üst sıralarda görmek neredeyse imkansızdı. Zira şirketin kendi uygulamaları telefona yüklü bir şekilde kullanıcıya ulaşıyordu ve bundan dolayı kişinin spesifik olarak bir arama yapmasına gerek kalmıyordu. Fakat son 3 yıla baktığımızda bu durumun değiştiğini ve hemen hemen her alanda Apple'ın kendi uygulamalarının ön plana çıktığını görüyoruz. Müzik konusunda son yıllarda Apple Music liderliği bırakmıyor. Ancak 2013'ten önceki App Store aramalarına baktığımızda Spotify'ın ilk sırada olduğunu fark ediyoruz. Spotify kendi pazarında lider konumdayken, bu konumu son yıllarda ciddi anlamda sağlamlaştırmışken neden Apple Music'i ve iTunes Store'u ilk sıralarda görüyoruz?
Öncelikle yukarıda da bahsettiğimiz gibi Apple artık belli başlı uygulamaları telefona yüklü halde göndermiyor ve kullanıcının bunu kendisinin yüklemesi bekleniyor. Bu da aramalarda artış olduğunu anlamına geliyor. Şirket arama sonuçları için bazı kriterleri ön planda tutuyor. Örneğin; uygulamalar kategorilere göre yayınlanıyor ve Apple tabii ki kendi kategorilerinin ne olacağını daha iyi kestirebildiği için arama sonuçlarında bu uygulamaların çıkması daha olası oluyor.
Fakat bunun artık değiştiğini söyleyebiliriz. Geçtiğimiz aylarda soruşturmaya tabi tutulan Apple, kendi algoritmasını değiştirmiş görünüyor. Her ne kadar çalışanlar tarafından inkar edilse de birinci taraf uygulamaların sıralamasında düşüşler yaşanmaya başladı ve Temmuz ayı sonuçları bu konuda bir değişikliğin yapıldığını kanıtlıyor.
Sonuç olarak, App Store'da üçüncü taraf uygulamaları bulmanın daha kolaylaştığını söylemek mümkün.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap