Porsche elektrikli araç üreticisi Rimac'taki hisselerini arttırdı

İlk etapta Rimac'ta yüzde 10 hisseye sahip olan Porsche, şu anda şirketin yüzde 15.5'ine sahip olduğunu duyurdu.
Porsche elektrikli araç üreticisi Rimac'taki hisselerini arttırdı

Porsche AG, Hırvatistan merkezli elektrikli araç parçası ve hiperaraba şirketi Rimac Automobili'deki hisselerini arttırdı.14 ay önce Rimac hisselerinin yüzde 10'unu satın alan Porsche, Cuma günü yaptığı duyuruda şirketin yüzde 15.5'ine sahip olduğunu açıkladı

Bu hisse artışıyla birlikte Porsche, elektrikli araç sektöründeki yatırımını da artırmış oldu. Alman otomobil devinin ayrıca pil teknolojisiyle de ilgilendiğini söylemekte fayda var. 

Porsche'nin yönetim kurulu başkan yardımcısı Lutz Meschke, şirketin pil teknolojisi alanındaki işbirliğini yoğunlaştırma niyetinde olduğunu belirtti. Meschke 2025 yılına kadar elektrikli araç teknolojilerine 6 milyar dolar yatırım yapacaklarını da söyledi. Yakın zamanda tamamen elektrikli spor aracı Taycan'ı tanıtan Porsche, bu aracı geliştirmek için fabrikasını genişletmek de dahil olmak üzere 1 milyar dolardan fazla harcama yaptı.

Daha önce duymamış olanlar için Rimac'tan bahsetmekte de fayda var. 2009 yılında Mate Rimac tarafından kurulan şirket, elektrikli hiperarabalar üretmesiyle tanınıyor. Şirketin en çok öne çıkan araçlarından biri ise 2018 yılında Cenova Uluslararası Otomobil Fuarı'nda tanıtılan C Two. 

1914 Beygir gücüne sahip olan C Two saate 411 kilometre yapıyor. sıfırdan 96 km/saat 1.85 saniyede çıkabilen araç, hızıyla Tesla'nın Roadster prototipini geride bırakıyor. 

Rimac'ın ürettiği bataryaların ömrü de oldukça dikkat çekici. Tek bir şarj ile 650 km gidebilen bataryalar, pazardaki diğer elektirikli araçların ortaya koyduğu pil performansının çok daha ilerisinde bir profil çiziyor. 

Ayrıca Rimac'ın, hiper arabaların yanı sıra yüksek gerilim segmentindeki batarya teknolojisiyle de ilgilendiğini belirtelim. Şirketinde yaklaşık 550 kişi çalıştıran Rimac, elektrikli motorlar üretirken, insanlar ile makineler arasında kullanılabilen dijital arayüzler geliştiriyor.

Şirketin bu faaliyetlerinin yanında 2013 yılından bu yana kardeş şirketi Greyp Bikes çatısı altında elektrikli bisiklet ürettiğini de söyleyelim. 

Şirketin kurucusu Mate Rimac, Porsche'yi bir hissedar olarak kazanmanın şirket tarihinde önemli bir kilometre taşı olduğunu belirtirken, bu ortaklığın başlangıç döneminde olmalarına rağmen yüksek beklentileri karşılayabildiklerini de dile getirdi. 

Porsche'nin yanı sıra Rimac'a ilgi duyan birçok otomobil üreticisi de mevcut. Şimdiye kadar Renault, Jaguar ve Aston Martin ile çalışan şirket, 2019 yılında  Hyundai Motor Company ve Kia Motors tarafından 90 milyon dolar yatırım aldı. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.