Silikon Vadisi'nin en köklü şirketlerinden Google, geçtiğimiz yıl uzunca bir süre cinsel taciz iddialarıyla uğraşmıştı. Şirket 2 yılda cinsel taciz iddiaları nedeniye 48'den fazla çalışanını işten çıkarmıştı. İddiaya göre, 13'ü yönetici olmak üzere 48 kişi işten çıkarılmış; şirketin CEO'su Sundar Pichai'nin yaptığı açıklamalar ile 2014'te Google ile ilişiğini kesen Andy Rubin de zan altında kalmıştı. Şirketten 90 milyon dolarlık tazminatla ayrılan Rubin ise yaptığı açıklamalarda bu iddiaların asılsız olduğunu söylemişti. Hatta tüm bunların akabinde, tüm dünyadaki Google çalışanları örgütlenerek dev bir yürüyüş gerçekleştirmişti.
Bu olay örgüsünün akabinde ise Google, cinsel taciz politikasını güncellemiş ve öncelikli olarak cinsel taciz ve cinsel saldırı iddiaları için isteğe bağlı olarak tahkim yapılacağını; Araştırmalar Raporu'nun ise cinsel tacize odaklanan yeni bir bölüm içereceği bilgisi detaylarıyla paylaşmıştı.
Google'da neler oluyor?
Tüm bu giriş-gelişme-sonuç üçgenine rağmen Google için her şeyin tam olarak sonuçlandığını söylemek mümkün değil. Zira Google'ın hukuk departmanının eski bir çalışanı olan Jennifer Blakely geçtiğimiz günlerde bir blog yazısı kaleme aldı. Yazıya göre Google'ın çatı şirketi Alphabet'in hukuk şefi David Drummond ile Jessica Blakely'nin bir dönem ilişkisi vardı ve ikilinin bu ilişkiden de bir çocukları bulunuyor.
Blakely, David Drummond ile olan ilişkisinden sonraki süreci ise "cehennem" olarak tanımlıyor. Çünkü ilişki yaşadıkları sırada evli olan Drummond, ilişkilerinin şirkette yanlış anlaşılmalara neden olabileceğini ve Blakely'nin şirketten ayrılmasını istediğini, çocuğuna ve Blakely'e kendisinin bakacağını söylüyor. Evli bir adamla ilişkiye başladığı için kendini suçlayan Blakely, bunu kabul ediyor. Ancak işler istediği gibi gitmiyor. Drummond, Blakely'den ayrılıyor. Sonradan öğrenildiğine göre şirkette çalışan başka bir asistanı ile birlikte olmaya başlıyor. Bu süreçte ise yöneticiler yapılanı örtbas ediyor.
Blakely'nin yazısına göre oğlunu ziyarete gelen Drummond, Google İcra Başkanı ve eski CEO'su Eric Schmidt'in daha genç kadınlarla açık evlilik ve ilişkilerini ayrıntılarıyla anlatan Daily Mail yazısını kendisine gösterdi. Bu makale "görünüşte" işlerin nasıl yürüdüğünü açıkça anlatıyordu.
Hikaye her ne kadar magazinsel ayrıntılar içerse de olayın özünün "gücün kötüye kullanımı" olduğunu söylemek mümkün. Zira daha önce yaşanan taciz iddiaları, kıdemli yöneticilerin bu iddialardan sonra yüksek tazminatlarla gönderiliyor olması bunun bir kanıtı. Bu gibi konularda etik olarak süreci irdelemek hiçbirimizin haddi değil. Evli olunup olunmaması, kişilerin tercihleri tamamen özel hayata giriyor. Ancak bu gibi ilişkilerin iş hayatındaki yansımaları, güçlü olanın kendini korumak için halı altına süpürmesi büyük teknoloji şirketlerinde dahi ciddi sıkıntıların olduğunu ortaya koyuyor.
Sonuç olarak hem Blakely'nin yazısı hem de geçtiğimiz yıl kademe kademe öğrendiğimiz olaylar Google yönetiminde kötüye kullanımın mevcut olduğunu gösteriyor. Yeni kararlarla bu konuda bir çözüme ulaşıldı mı bilinmez, ancak herkesin gün geçtikçe olaylar hakkında daha fazla bilgi sahibi oluyor olması umut verici diyebiliriz.