iyzico, bayramda yapılan online alışverişin detayını açıkladı

İyzico Kurban Bayramı’nı tatil fırsatı olarak değerlendirenlerin online alışveriş istatistiklerini açıkladı. Açıklanan verilere göre tatil alışverişinin üçte ikisini kadınlar gerçekleştirirken, ödemede tek çekim tercih edildi.
iyzico, bayramda yapılan online alışverişin detayını açıkladı

32 binden fazla e-ticaret sitesine ödeme altyapısı sunan iyzico’nun verilerine göre bayram tatili döneminde her üç alışverişten ikisini kadınlar gerçekleştirdi. Kadınların en çok alışveriş yaptığı sektör ise giyim, ayakkabı ve aksesuar olarak öne çıktı. 

Tatilcilerin online alışveriş tercihlerine ışık tutmak üzere çalışmalar yapan iyzico'nun, Türkiye'de Amazon, H&M, ZARA, Sahibinden gibi birçok tanınmış e-ticaret sitesine ödeme alt yapısı sağladığını hatırlatalım. Aynı şekilde 600 binden fazla kullanıcı ise iyzico'nun Korumalı Alışveriş hizmetinden faydalanıyor. 

Yapılan alışverişin yüzde 67’si kadınlara ait

iyzico tarafından açıklanan verilere göre, 10-19 Ağustos dönemindeki online alışverişlerin yüzde 67’sini, yani her üç alışverişten ikisini kadınlar gerçekleştirdi. Kadınların en çok alışveriş yaptığı sektör ise yüzde 32'lik oran ile giyim, ayakkabı ve aksesuar oldu.

Taksit yerine tek çekim tercih edildi 

Tatil dönemi istatistiklerinde dikkat çeken bir başka konu ise kullanıcıların ödeme şekli olarak öne çıktı. Verilere göre her üç kullanıcıdan biri, ödeme yaparken kredi kartı yerine banka kartı kullandı. Üstelik bu dönemde gerçekleşen taksitli alışveriş ile peşin alım arasındaki büyük fark dikkat çekti. iyzico’nun elde ettiği alışveriş rakamlarına göre, tatil döneminde yapılan alışverişlerin yüzde 90’u tek çekim olarak yapılırken, sadece %10’luk bir alışverişte taksit tercih edildi.

Gençlerin alışveriş oranı arttı

İyzico'nun açıkladığı verilere göre bayram alışverişlerinin yarısına yakınını 18-30 yaş arasındaki kullanıcılar tarafından gerçekleştirildi. Önceki üç hafta ile kıyaslandığında ise genel kullanıcı içinde gençlerin oranı yüzde 41’den yüzde 45,3'e yükseldi. Bu artış oranının mobil kullanım oranına da yansıdığını belirtmekte fayda var. Bayram alışverişlerinde mobil cihazların kullanımı, yüzde 32’lik seviyeden yüzde 35’e çıktı.

Online alışverişte İstanbul öne çıktı

10-19 Ağustos dönemindeki tüm online alışveriş işlemlerinin yüzde 47'si İstanbul'dan yapılırken, İstanbul’u yüzde 10’luk oranla İzmir ve yüzde 6 ile Ankara takip etti. İstanbul'un diğer şehirlerle karşılaştırıldığında, hizmet sektöründeki payı ise bayram öncesindeki 3 haftaya göre yüzde 13'ten yüzde 18'e çıktı.

iyzico verilerinde online alışverişte tercih edilen sektörlerin bayram tatili dönemindeki dağılımına da yer verdi. Sektör bazında bu dönemin şampiyonu, yüzde 34’lük payla giyim, ayakkabı ve aksesuar olarak öne çıktı. Bu sektörleri yüzde 24 ile hizmet sektörü takip etti. Bayram döneminde yapılan alışverişlerden yiyecek-içecek sektörünün de yüzde 10’luk bir pay aldığını belirtelim. En çok artış gösteren sektör ise 4 puanlık artışla hizmet sektörü oldu.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.