Etkinliklerde yüz tanıma teknolojisi kullanarak fotoğraf dağıtım hizmeti veren yerli girişim: Photier

Etkinliklerin büyüklükleri önemli olmaksızın, her türlü etkinlikte, yüz tanıma teknolojisi kullanarak fotoğraf dağıtım hizmeti veren Photier, özünde bir "fotoğraf dağıtım" platformu.
Etkinliklerde yüz tanıma teknolojisi kullanarak fotoğraf dağıtım hizmeti veren yerli girişim: Photier

Teknolojinin hayatlarımızda bu denli yer edinmesinden önce gittiğimiz düğün, mezuniyet, konser vb. etkinliklerde çekilen fotoğraflara ulaşmak için büyük bir efor sarf etmemiz gerekiyordu. Analog yöntem hakimken çok daha zor olan bu iş, her ne kadar akıllı telefonlarla kolay bir boyuta ulaşmış olsa da yerli bir girişim olan Photier, etkinliklerde çekilen fotoğrafların dağıtımı ile ilgili sorunu kökten çözmeyi hedefliyor.

Photier nedir?

Etkinliklerin büyüklükleri önemli olmaksızın, her türlü etkinlikte, yüz tanıma teknolojisi kullanarak fotoğraf dağıtım hizmeti veren Photier, özünde bir "fotoğraf dağıtım" platformu. Photier'in kullanıldığı etkinliklerde herhangi bir fotoğraf çektirdiğinizde, o fotoğrafın sadece sizin telefonunuza geldiğinin altını çizelim. Photier, hizmeti talep eden bir maratonda, on binlerce fotoğrafı anında binlerce koşucuya ulaştırabildiği gibi, küçük bir düğünde de fotoğraf dağıtım problemini anlık olarak çözebiliyor. 

Son kullanıcılar da etkinlik yaratabiliyor

Photier'in tek özelliğinin fotoğraf dağıtımı olmadığını belirtmekte fayda var. Zira yeni güncelleme ile artık son kullanıcılar da uygulama üzerinden etkinlik yaratabiliyor ve arkadaşlarıyla gittikleri tatillerde, gezilerde veya doğum günlerinde kendi cep telefonlarıyla çektikleri fotoğrafları Photier’e yükleyerek arkadaş grupları içinde paylaşabiliyor. Yine yüz tanıma sistemi çalışıyor ve sadece kendi fotoğrafları ayrı bir sekmede gösteriliyor. Böylece WhatsApp grupları ve benzeri yerlerden tekrar tekrar gelen yüzlerce fotoğrafı silmek gibi bir dert ortadan kalkmış oluyor. Ayrıca fotoğrafın kalitesinde de bir kayıp yaşanmamış oluyor.

Photier'in kurucularından Tolga Cinisli'nin kendi düğünündeki fotoğraf sorununu çözmek için ortaya attığı fikir, daha sonra Semih Akan ve şirketin CTO'su Roy Simkes'in de dahil olmasıyla bir girişime dönüşüyor. 16 Ağustos 2016'da App Store'da kullanıma sunulan Photier, şu anda 12 kişilik bir ekiple hizmet veriyor. 

Photier, Tolga Cinisli'nin aslında ilk projesi değil. Zira Cinisli daha önce kopyakalemi.com diye bir web sitesi kurup öğrencilerin sınavlarda rahat kopya çekmesini kolaylaştıracak binlerce kalem bile sattığını bile söylüyor. Ancak bu projenin uzun soluklu olmadığını belirtmekte de fayda var. 

Photier, kendi yüz tanıma teknolojisini geliştiriyor

Hayata geçirilme sürecinde birçok yerli ve yabancı yazılım şirketiyle görüşen Photier, Hollanda merkezli Portera ile iş birliği yapıyor. İlk başta yüz tanıma teknolojisi yeniden yazmanın zor olduğunu belirten Photier CEO'su Tolga Cinisli, dünyada yazılmış ve çok iyi sonuç veren teknolojilerden birini kullanarak daha başarılı bir sonuç alabileceklerini düşündüklerini söylüyor. Cinisli, burada da tek bir altyapıya bağlanmak yerine, birkaç farklı altyapının kendilerine en uygun olan kısımlarını alıp tek bir çatıda birleştirdiklerini; Photier’i farklı kılan mevcut yüz tanıma teknolojisinin oluşabilecek teknik problemleri minimuma indiren farklı teknolojilerin birleşmesinden oluştuğunu söylüyor. Ayrıca Photier'in Tübitak projesi olarak kendi yüz tanıma teknolojisini geliştirmeye başladığını ve sene sonuna kadar geliştirmeyi tamamlamayı planladığını da belirtelim.

Türkiye ve dünyada ayda 100'den fazla etkinlik

Photier, ilk kurulduğu zamanlarda 1-2 etkinlik yaparken, şimdilerde Türkiye ve dünyada ayda 100 etkinlikten fazlasını gerçekleştiriyor. Operasyonlar Türkiye'den yürüdüğü için etkinliklerin ortalama yüzde 65'i Türkiye'den geliyor. Ancak şirket, yurt dışı kullanımı kısa sürede daha fazla artırmayı hedefliyor. Şirketin bu hedefe yönelik olarak geçtiğimiz haftalarda Londra'da bir satış ekibi kurduğunu da belirtelim. Şu anda Photier'i kullanmış 100 binden fazla kullanıcı ve sisteme yüklenmiş 1 milyondan fazla fotoğraf bulunuyor. Photier'in hem Türkiye'de hem de globalda rakipleri bulunsa da şirketin şu anda pazar lideri olduğunu hatırlatalım.

Büyük şirketlerle yıllık iş birlikleri

Girişim, B2B etkinliklerde son kullanıcı veya marka ile temas etmiyor, hizmeti etkinlik şirketlerine veya fotoğrafçılara satıyor, onlar da kendi kullanıcılarına veya markalarına satışı yapıyorlar. Fotoğraf dağıtımına duyulan ihtiyacın şirketleri senelik paketler almaya ittiğinin altını çizelim. Örneğin; Coca-Cola, senelik anlaşma ile Türkiye, Orta Doğu ve Kafkaslar'daki bütün Coca-Cola ve alt markalarının etkinliklerinde Photier kullanıyor. Photier'in bugüne kadar Mercedes, Ford, Siemens, Peugeot, Total, Sephora, Türk Telekom, Yapı Kredi, Doğuş gibi büyük şirketlerin fotoğraf dağıtım işlerini üstlendiğini de belirtelim. Kurumsal işlerin yanında düğünler, festivaller, mezuniyetler, konferanslar ve spor etkinlikleri de Photier'in hizmet verdiği etkinlikler olarak karşımıza çıkıyor.

Futbol kulüplerine özel proje

Şirketin ilgi çekici bir yeni projesi de mevcut. Photier, futbol kulüplerinin istekleri doğrultusunda taraftarların sevinç anlarını, anında taraftarların telefonlarına ulaştıracak bir hizmet verecek. Kısa bir zaman sonra stadyumlarda da Photier'i görmek mümkün olacak.

B2B2C şirket olan Photier, hizmetini etkinlik şirketleri ve fotoğrafçılara satıyor, onlar kendi paketlerinin içerisinde kendi kullanıcılarına satıyorlar. Gelir modelini tam olarak anlamak için önce sisteme dağıtılması için yüklenen fotoğrafların parayla satılmasının mı istendiğini, yoksa bedavaya ulaştırılmasının mı istendiğinin öğrenilmesi gerekiyor. Fotoğraflar son kullanıcının telefonuna bedavaya ulaştırılması istenildiği zaman, fotoğraf yükleme paketlerinden birinin seçilip etkinliğin yaratılması gerekiyor. Fakat fotoğrafların uygulama üzerinden son kullanıcıya satılması isteniliyorsa, o zaman bir fotoğrafın satış bedeli belirlenip etkinliği yaratıp, toplanan bedel üzerinden küçük bir yüzde Photier’e ödeniyor. Kalan meblağ ise organizasyon şirketine yatırılıyor.

Girişimin henüz yatırım almadığını, ancak kendini seed yatırım turuna hazırladığını ve global yatırım şirketleriyle görüştüğünü hatırlatmış olalım.

Fotoğraf dağıtımı konusunda dünyadaki lider konumlarını gelecekte de korumak istediklerini belirten Tolga Cinisli, Photier'in yerli bir girişim olarak tüm dünyada tanınmasını istediklerini de sözlerine ekliyor.

Photier'i iOS cihazlarınız için App Store'dan, Android cihazlarınız için Google Play Store'dan indirebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.