Energy Vault, SoftBank Vision'dan 110 milyon dolar yatırım aldı

Energy Vault'un yer çekimi tabanlı yeni enerji depolama sistemi, kilovat saat başına 6 cent maliyetle 20 ile 80 megavat saat depolama kapasitesine sahip. 
Energy Vault, SoftBank Vision'dan 110 milyon dolar yatırım aldı

Girişim kulukça merkezi Idealab ve enerji teknolojilerini ticarileştirmek üzerine çalışan Energy Vault tarafından üretilen yeni bir enerji depolama teknolojisi SoftBank Vision Fund'dan 110 milyon dolar yatırım aldı. 35 ton ağırlığında devasa çimento tuğlalarından yapılmış hareketli bir kule tasarlayan Energy Vault, bu kule aracılığıyla yer çekimi tabanlı bir enerji depolama sistemini hayata geçirmeye odaklanıyor.

Üretilen kulede kullanıcılacak olan büyük blokların hareketi rüzgar veya güneş enerjisi santralleri tarafından desteklenebiliyor ve bu santrallerin ürettiği enerjiyi depolamanın yeni bir yolu olarak öne çıkıyor. Üretilecek olan bu yeni enerji kulesinde kullanılan yazılım, üretilen elektriği şarj etmek ve boşaltmak için bir elektrik şebekesindeki güç kullanılabilirliğindeki değişikliklere yanıt vererek blokların hareketini otomatik olarak kontrol ediyor. 

Yenilenebilir enerji üzerindeki teknolojik çalışmalar devam ederken, büyük ölçekli yenilenebilir enerji teknolojilerinin kamu şebekelerinde kullanılmasının önündeki en büyük engellerden biri enerji depolaması olarak öne çıkıyor. Bu noktada kamu hizmetleri, kalkınma ajansları ve özel şirketlerin, enerji depolama teknolojisi geliştikçe enerji pazarına yeni depolama özellikleri kazandırmak için milyarlarca yatırım yapıyor. 

Energy Vault'un aldığı bu yatırım, bizlere enerji sektörünün geleceğinin ne kadar parlak olduğunu gösteriyor. Enerji şirketleri yenilenebilir enerjilere ve depolama çözümlerine milyarca dolar harcamaya devam ediyor. Örneğin Birleşik Krallık merkezli şebeke ScottishPower, yenilenebilir enerji,  şebeke yenilemeleri ve depolama teknolojileri için 2018 ile 2022 yılları arasında harcamak üzere 7.2 milyar dolar bütçe ayırdı. 

Energy Vault'un ürettiği bu yeni teknoloji, yer çekimi tabanlı oluğu için güneş ve rüzgar enerjilerinin aksine coğrafi konumdan bağımsız olarak enerji depolanmasını sağlayabiliyor. Şehirden uzak alanlara konumlanabilecek olan depolama kulesi, kimyasal depolamanın ortaya çıkardığı maliyetleri de azaltmış oluyor.

 Tesla'nın yakın zamanda duyurduğu Megapack ürünü ile karşılaştırdığımızda Energy Vault'un depolama sisteminin çok daha yüksek bir kapasiteye sahip olduğunu söyleyebiliriz. Megapack, 1.5 megavat boşaltma kapasitesi ile 3 megavat saatlik enerji depolarken, Energy Vault'un bu yeni sistemi, kilovat saat başına 6 cent maliyetle 20 ile 80 megavat saat depolama kapasitesine sahip. 

Energy Vault'un gelecek vadeden bu yeni depolama teknolojisi, ilerleyen süreçte de yatırımcıları çekmekte zorlanmayacak gibi görünüyor. Zira gerçekleşen yatırım turuna Energy Vault'u destekleyen yatırımcılar arasında Neotribe Ventures, Cemex Ventures, Idealab ve SoftBank yer alıyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.