Facebook'un dışarıdan hizmet veren yüzlerce sözleşmeli çalışana kullanıcıların ses dosyalarını deşifre ettirdiği ortaya çıktı. Bu alanda Facebook'a hizmet veren bir çalışanın, yaptığı işi basına açıklamasıyla ortaya çıkan durum, kullanıcı gizliliğinin ne denli ihlal edildiğini gözler önüne seriyor.
Sözleşmeli çalışanlara ses kaydının nerede yapıldığı ya da nasıl elde deildiği belirtilmezken, bu dosyaların sadece metne dökülmesi gerektiği söyleniyor. Facebook kullanıcılarının konuşmalarını dinleyen çalışanlar, kimi zaman müstehcen içerikleri de deşifre ederek metne dönüştürdüklerini ifade ediyor. Bunun yanı sıra çalışanların, Facebook'un neden bu içerikleri metne dönüştürdüğünü bilmediğini belirtelim.
Facebook ise ses dosyalarının deşifre edilerek metne dönüştürüldüğünü kabul ederken, bu işi haftalar önce sonlandırdığını da açıkladı. Facebook açıklamasında: " Tıpkı Apple ve Google gibi biz de bir haftadan fazladır ses dosyalarının insanlar tarafından değerlendirilmesini sonlandırdık." ifadesine yer verdi.
Şirket aynı zamanda bu durumdan etkilenen kullanıcıların Facebook'un Messenger uygulamasında sesli sohbetlerin deşifre edilmesini onaylayan kullanıcılar olduğunu söyledi. Görünen o ki sözleşmeli çalışanlar Facebook'un yapay zekasının anonimleştirilmiş olan mesajları doğru tercüme edip etmediğini kontrol ediyordu.
Amazon ve Apple gibi büyük teknoloji şirketleri kullanıcıların cihazlarından ses dosyası parçacıkları topladığı ve bu dosyaların insanlar tarafından incelenmesini sağladığı için bir süredir eleştiriliyor. Kullanıcı gizliliğini ihlal eden bu uygulama ilk olarak Nisan ayında Amazon'un Alexa sesli komutlarını dinlemesiyle ortaya çıkmıştı. Aynı uygulamanın Apple'ın Siri'sinde ve Alphabet'in Google Asistan'da olduğunu belirtelim. Apple ve Google artık bu uygulamayı devam ettirmediğini açıklarken, Amazon kullanıcılarına toplanan ses kayıtlarının insanlar tarafından incelenmemesi seçeneğini sundu.
Hatırlarsanız Mark Zuckerberg, geçtiğimiz yıl Senato'da verdiği ifadede Facebook'un kullanıcıları dinlediği iddiasını "komplo teorisi" olarak nitelendirmiş ve böyle bir şey yapmadıklarını dile getirmişti. İlerleyen süreçte şirket, kullanıcıların uygulamaya izin vermesi ve sesli mesaj gibi mikrofon kullanılan bir özelliği aktif olarak kullanması durumunda yalnızca kullanıcıların mikrofonuna eriştiğini açıklamıştı.
Geçtiğimiz ay kullanıcı gizliliğini ihlal ettiği için Federal Ticaret Komisyonuna 5 milyar dolar ceza ödeyen şirket, yaşadığı skandalları ve aldığı cezaları önemsemiyor olacak ki; kullanıcılarının gizliliğini hiçe saymaya devam ediyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap