Sürdürülebilir enerji kapsamındaki çalışmalarını arttıran Tesla, Megapack isimli şebeke ölçeğinde enerji depolama ürününü piyasaya süreceğini açıkladı. Şirketin daha önce Güney Avustralya'da kurduğu dev batarya sistemi Powerpack'i model alarak oluşturulan Megapack, Tesla tarafından üretilen üçüncü ve en büyük enerji depolama sistemi olarak öne çıkıyor.
Megapack'in doğalgaz fiyatlarının yükselmesine yol açan elektrik santrallerine bir alternatif olarak konumlandığını da belirtelim. Şirket bu yeni ürünün yanı sıra konut kullanımı için üretilen Powerwall ve ticari kullanım için üretilen Powerpack sistemlerini de satmaya devam edecek.
Bu arada Tesla'nın enerji depolama alanı üzerinden elde ettiği gelir, henüz araç satışından elde edilen geliri sollayabilmiş değil. Dolayısıyla şirketin Megapack ile birlikte bu alandaki büyümesini revize ederek arttırmak istediğini söyleyebiliriz. Zira şirketin ikinci çeyrekteki 6.4 milyar dolarlık toplam gelirinin yalnızca 368 milyon doları Tesla'nın güneş ve enerji depolama ürünlerine ait.
Yine de 24 Temmuz'da yayınlanan ikinci çeyrek kazanç raporuna göre Tesla, geçtiğimiz çeyrekte 415 megawatt saat enerji depolama ürünü satarak bir rekora imza attı. Şirket bu sayede bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 81 artış gösteren şirket, 50 binden fazla bölgede Powerball kurulumunu da gerçekleştirdi.
Böyle bakıldığında Megapack'in üretim kapasitesi sayesinde Tesla'nın, kullanıcılar tarafından daha yaygın olarak kullanılan doğalgaz ürünlerinin yerine geçmeyi başarması da mümkün.
Şebeke ölçeğinde kurulumu kolay bir enerji sistemi olarak tasarlanan Megapack'in, her bir parçası tamamen monte edilmiş halde geliyor. Bu parçalar arasında pil modülleri, çift yönlü invertörler, bir termal yönetim sistemi, bir AC ana kesici ve kontroller yer alıyor. 3 megavatt saate kadar enerji depolaması özelliğine sahip olan Megapack, 1,5 MW invertör kapasitesiyle de öne çıkıyor.
Megapack'in Tesla tarafından geliştirilmiş bir yazılım sistemiyle çalıştığını da eklemekte fayda var. Bu yazılım sistemi sayesinde, kurulumların görüntülenmesi, kontrol edilmesi ve gelire dönüştürülmesi sağlanıyor.
Tüm Megapacklerin, büyük ölçekli şebeke projelerinş ve mikro şebekeleri kontrol etmek ve görüntülemek için geliştirilen Powerhub'a bağlandığını belirtelim. Aynı şekilde tüm Megapackler, Tesla'nın otomatik enerji işlemleri için kullandığı makine öğrenmesi platformu Autobidder'a da entegre olabiliyor.
Yeni ürünüyle doğalgaz kullanımına karşı sürdürülebilir bir alternatif olarak öne çıkan Tesla, özellikle Kaliforniya gibi gaz salınımını düşürmeyi hedefleyen eyaletlerde satışlarını kolayca arttırabilir.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap