Twitter'daki Retweet özelliğinin geliştiricisi Chris Wetherell, bu hafta verdiği bir röportajda retweet özelliğini ürettiğine pişman olduğunu söyledi. Konuyla ilgili "Dört yaşındaki bir çocuğun eline dolu bir silah verdik" ifadesini kullanan Wethrell,Retweet özelliğinin yalan haberlerin ve sahte haberlerin çok hızlı yayımasına katkıda bulunduğunu söyledi.
Wethrell, Twitter'da linç kampanyalarının önünün alınamasını da yine Retweet özelliğiyle ilişkilendiriyor. Platformdaki bu özelliğindüzeltilmesi gerektiğini savunan Wethrell, aslına bakarsanız bu konuda yalnız değil. Twitter CEO'su Jack Dorsey de retweet özelliğinin yeniden düzenlenmesi gerektiğini düşünüyor:
Kesinlikle retweet de dahil olmak üzere tüm eylemlerin teşvikleri ve sonuçları hakkında düşünmeli. Örneğin yorumlu retweetler, yayılmadan önce kullanıcıları daha fazla düşünmeye teşvik edebilir.
Retweet'in geliştiricisi Wethrell ise bir çözüm önerisi olarak zarar veren mesajları çok sık paylaşan hesaplardan retweet özelliğinin kaldırılmasını sunuyor. MIT 'de yanlış bilgilendirme üzerine çalışan David Rand'in sunduğu çözüm de Wethrell'in yaklaşımına benzerlik gösteriyor. Rand', tweet'teki linke tıklamayanların retweet yapmasının engellenmesi gerektiğini savunuyor, böylece kullanıcılar yalan haberleri anlık bir refleksle paylaşmadan önce durup konu üzerinde düşünebilecek.
Google Reader uygulamasında çalıştığı sırada, o dönemde Twitter'ın CEO'su olarak görev yapan Evan Williams'ın davetiyle Twitter'a gelerek retweet butonun geliştirilmesini sağlayan Wetherell, silikon vadisinde yeni girişimlere imza atmaya devam ediyor.
Geçmişte sosyal ağların hızlı yükselişiyle birlikte geliştiricilerin ilk etapta ortaya attığı birçok fikrin, günümüzde ciddi sonuçlara sebep olduğunu görebiliyoruz. Geliştirilen ürünler toplumsal olarak birçok taşı yerinden oynatırken, kötü amaçla hareket edenler için siyasi arenada ölümcül bir silaha dönüşebiliyor. Teknoloji girişimlerinin bu konuda ders alması, ilerleyen yıllarda hayatımıza girecek olan ürünlerin daha ihtiyatlı bir yaklaşımla üretilmesini sağlayabilir.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap