Facebook'ta dün yaşanan problem, şirketin fotoğraflarımızı yapay zeka ile nasıl etiketlediğini ortaya çıkardı

İlerleyen saatlerde bağlantı sorunu çözülmüş olsa da Facebook'taki fotoğrafların tamamen açılmaması, şirketin yapay zeka ile fotoğraf etiketlerken nelerden faydalandığını ortaya koydu.
Facebook'ta dün yaşanan problem, şirketin fotoğraflarımızı yapay zeka ile nasıl etiketlediğini ortaya çıkardı

Dün Facebook, Instagram ve WhatsApp kullanıcıları gelmiş geçmiş en büyük sıkıntılardan birini yaşadı. Zira üç platformu da tam anlamıyla kullanmak mümkün değildi. İlerleyen saatlerde sorun çözülmüş olsa da Facebook'taki fotoğrafların tamamen açılmaması, şirketin yapay zeka ile fotoğraf etiketlerken nelerden faydalandığını ortaya koydu.

Bu nedenle, yüklenen fotoğraflara göz attığımızda, tatil fotoğraflarını veya yemek ve arkadaş resimlerini görmek yerine, "görüntünün içerebileceği şeyler: gülümseyen insanlar, dans eden insanlar, düğün ve iç mekan" veya sadece "görüntü içeriyor olabilir: kedi" gibi betimlemelerle karşılaştık. Kısacası bir bilgisayarın hayatınıza bu şekilde baktığını söyleyebiliriz. 

Aynı resim etiketleri Instagram'da da gösteriliyor, ayrıca genel sahne ve nesne açıklamalarını detaylandırmanın yanı sıra Facebook, yüz tanımaya dayanan bir fotoğrafta kim olduğunu da öneriyor. Şirketin bu özelliği 2017'den beri kullandığını da hatırlayalım. Şirket görüntüleri bu şekilde “okumak” için makine öğrenimini kullanıyor ve proje şirketin erişilebilirlik çabalarının büyük bir parçası diyebiliriz. Zira bu tür etiketler, görme engelli kullanıcıların fotoğrafları ve videoları tanımlaması için kullanılıyor.

Reklam hedeflemeleri de böyle mi yapılıyor?

Net olmayan şey ise Facebook'un bu bilgileri reklamları hedeflemek için de kullanıp kullanmadığı. Bu görüntülerde, kullanıcıların hayatlarıyla ilgili çok fazla veri var; evcil hayvanınız olup olmadığı, hobileriniz, tatile gitmeyi sevip sevmediğiniz veya gerçekten eski model arabalara binip binmediğiniz gibi. Bununla birlikte, bu bilgilerin nasıl kullanıldığına bakılmaksızın, dünyanın en büyük veri toplama işlemlerinden birindeki perde arkasında bu şekilde büyüleyici bir bakış açısı var. Ayrıca, görsel dünyanın ne derece makineyle okunabileceğinin de önemli örneklerinden biri.

Tüm bunlara bakarak bile son yıllarda makine öğreniminin ne denli ilerlediğini söylemek mümkün. Ancak bunun ileride daha büyük sorunlar getirip getirmeyeceği ise merak konusu olmaya devam ediyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.