Apple şeffaflık raporunda hükümetlerin uygulama kaldırma taleplerini paylaştı

Apple, hükümetlerin App Store'dan uygulama kaldırma taleplerini kamuoyu ile paylaştı.
Apple şeffaflık raporunda hükümetlerin uygulama kaldırma taleplerini paylaştı

Güvenlik dendiğinde akla ilk gelen teknoloji firmalarından biri olan Apple, yeni bir şeffaflık raporu yayınladı. Yayınlanan rapor ile birlikte ilk kez hükümetlerin talepleri ile ilgili detaylar paylaşan Apple, hükümetlerin App Store'dan uygulama kaldırma taleplerini kamuoyu ile paylaştı.

Paylaşılan rapora göre Apple, App Store'dan uygulama kaldırmak için toplamda 11 ülkeden 80 talep aldı. Söz konusu 80 talep toplamda 634 uygulama için yapıldı. Raporun 1 Temmuz 2018 - 31 Aralık 2018 tarihleri arasında yapılan talepleri kapsadığını da belirtelim.

Apple paylaştığı raporda hangi uygulamaların kaldırıldığını açıklamadı fakat kaldırılan uygulamaların neden kaldırıldıklarına dair nedenleri açıkladı. Öncelikle Çin hükümetinin toplamda 517 uygulamanın kaldırılması için talepte bulunduğunu belirtelim. Çin hükümetinin uygulamaların kumar ve pornografi yasalarını ihlal etmesi gerekçesi ile taleplerde bulundu.

Vietnam ve Avusturya hükümetleri kumar yasalarını ihlal etmeleri gerekçesi ile birçok uygulamanın kaldırılması için talepte bulunurken, Kuveyt ise gizlilik yasalarına uymayan bazı uygulamaların App Store'dan kaldırılmasını talep etti.

Paylaşılan rapora göre uygulama kaldırmak için talepte bulunan diğer ülkeler ise Türkiye, Rusya, Suudi Arabistan, Lübnan, Hollanda, Norveç ve İsviçre. Apple yaklaşık 1 yıl önce hükümetler tarafından yapılan talepleri şeffaflık raporuna ekleneceğini duyurmuştu.

1 yıllık sürenin ardından sözünü tutarak hükümetler tarafından yapılan talepleri detaylı bir şekilde paylaşan Apple, 2020 yılında paylaşılacak olan şeffaflık raporunda yeni detayların paylaşılacağını da belirtti. Cihaz verileri ilgili detayları da paylaşan Apple, dünya genelinde toplamda 213 bin 737 Apple cihazı için 29 bin 183 cihaz verisine ulaşma talebi aldıklarını da açıkladı. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.