Kedisinin avlarını eve taşımasını önlemek isteyen yazılımcıdan yapay zeka tabanlı kapı

Amazon'da Kıdemli Ürün Yöneticisi olarak çalışan Ben Hamm, Metric adındaki kedisinin avladıklarını eve taşımasını engellemek için DeepLens ve Arduino tabanlı bir kilit sisteminden faydalanarak bir algoritma geliştirdi.
Kedisinin avlarını eve taşımasını önlemek isteyen yazılımcıdan yapay zeka tabanlı kapı

Amazon'da Kıdemli Ürün Yöneticisi olarak çalışan Ben Hamm, geçtiğimiz haftalarda gerçekleşen Ignite Seattle etkinliğinde kedisinin avladıklarını eve taşımasını engellemek için ürettiği yapay zeka tabanlı kedi kapısını anlattı. Evdeki fare sorunun çözmek için Metric isimli bir kedi sahiplenen Hamm, serbestçe eve girip çıkan  kedisinin sürekli eve avladığı hayvanları getirmesinden bir süre sonra yoruldu. 

Bunun üzerine yapay zeka tabanlı bir kedi kapısı üretmeye karar veren Hamm, ilk etapta Amazon'un yapay zeka özelliğine sahip DeepLens kamerasını ve Arduino tabanlı bir kilit sistemi satın aldı. Kedi kapısına bu iki ürünü yerleştiren Hamm, görsel makine öğrenmesi algoritmasını eğitmeye başladı.

Algoritmayı eğitmek için 23 binden fazla görseli manuel olarak toplayan ve etiketleyen Hamm, tüm modellemeyi Sagemaker'da gerçekleştirdi. 

Modellemenin ilk aşamasında algoritmanın kedisini tanımasını sağlayan Hamm, ikinci aşamada algoritmaya kedisinin gitme ve gelme eylemlerini tanıttı.  

Bunun sonucunda gerçekleşen üçüncü aşamada ise algoritma kedinin eve gelirken ağzında av olup olmadığını kontrol etmeye başladı. Bir süredir Hamm'in evinde düzenli bir şekilde çalışan algoritma, eğer kedi ağzında bir av ile kapıya yaklaşıyorsa 3 farklı seçeneği de devreye sokuyor. 

Kapıyı 15 dakikalığına kitleyen algoritma, çektiği fotoğrafları Hamm'e attıktan sonra kuşları koruyan Audubon isimli topluluğa bağış yapıyor. Etkinlikteki konuşmasında Hamm, 5 hafta boyunca çalışan algoritmanın, 108 kez eve giriş yapan kediyi yalnızca bir kere yanlışlıkla içeri almadığını belirten Hamm, kedinin ağzında avla içeri giriş yapmaya çalıştığı 6 seferden yalnızca bir tanesinde giriş yapabildiğini de sözlerine ekledi. 

Bu arada Hamm'in, kendisi için ürettiği bu teknolojiyi başka kedi sahipleriyle de paylaşmaya hazır olduğunu belirtelim. Eğer siz de Hamm'in algoritmasından faydalanmak istiyorsanız, kendisine e-posta göndermeniz yeterli. ABD'de dışarı çıkan 8 milyon ev kedisinden 4 milyonunun avcı olduğunu düşünürsek, Hamm'in girşiminin yakın zamanda başarıya ulaşacağını söylemek mümkün. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.