212, Türkiye Teknoloji Yatırım Fırsatları raporunu yayınladı

OmmaSign'a 1,5 milyon euro yatırım yaparak karşımıza çıkan 212, "Technology Investment Opportunity in Turkey" isimli raporunu yayınladı.
212, Türkiye Teknoloji Yatırım Fırsatları raporunu yayınladı

En son geçtiğimiz Mart ayında digital signage yazılım platformu OmmaSign'a 1,5 milyon euro yatırım yaparak karşımıza çıkan 212, "Technology Investment Opportunity in Turkey" isimli raporunu yayınladı. 22 sayfalık raporda ülkemizdeki teknoloji odağındaki yatırım fırsatları ile ilgili önemli bilgiler paylaşıldı. "Technology Investment Opportunity in Turkey" isimli raporun 2019 yılının Nisan ayına ait bilgiler ile hazırlandığını da ekleyelim. 

Paylaşılan bilgilere göre ülkemizde 76 milyon mobil, 60 milyon ise web kullanıcısı bulunuyor. Rapora ülkemizdeki şehirleşme oranı ise yüzde 75 seviyesinde, ortalama yaş ise 31. Raporun dikkat çektiği noktalardan bir ise ülkemizdeki yetenek havuzu ve düşük maaşlar. 

Ülkemizdeki geliştiricilerin maaş ortalamaları Avrupa'da yer alan diğer ülkelere oranla düşük. Geçtiğimiz yıl Avrupa Birliği'nde teknoloji konusunda çalışan kişilerin yüzde 3'ü ülkemizden oldu. Kısacası yetenek edinme konusunda Avrupa Birliği'nin en önemli kaynağıyız.

Paylaşılan bilgilere göre ülkemizdeki teknoloji ekosistemi son 10 yıl içinde önemli bir gelişme yakaladı. Ülkemizde 463  akredite edilmiş melek yatırımcı, 10 hızlandırıcı yatırım fonu, 24 melek ağı, 50 kuluçka merkezi, 770 Ar-Ge merkezi ve 63 Teknopark yer alıyor.

Rapora göre 2017 yılında yükselen ve tepe noktasına ulaşan yatırımlar, 2018 yılında yaşadığı düşüşe 2019 yılında da devam ediyor. Raporun dikkat çektiği en önemli detaylardan bir diğeri ise alınan yatırımlar ve exitler arasında geçen süre. Ülkemizde alınan ilk yatırımla exit arasındaki süre ortalama olarak 3,8 yıl. En yüksek 10 exite baktığımızda ise bu süre 5,5 yıla çıkıyor.

Rapora göre yatırım alan girişimler 4 yıldan daha kısa bir süre içinde exit gerçekleştiriyorlar. Bu konuda sektör ortalamasının 6 - 7 yıl olduğunu da hatırlatalım. Ülkemizdeki en büyük 10 exite baktığımızda ise sırasıyla Trendyol, Yemeksepeti, OpsGenie, Gram Games, GittiGidiyor, Markafoni, İyzico, Pozitron, Citus Data ve Arvento karşımıza çıkıyor.

Yapılan yatırımlar karşısında elde edilen dönüşlere bakıldığında ülkemizdeki ekosistemin oldukça sağlıklı olduğunu da ekleyelim. 2016 ve 2017 yıllarında ertelenen exitler nedeniyle bu konuda bir düşüş yaşanmış olsa da 2018 yılında elde edilen yatırım dönüşleri konusunda önemli bir artış gerçekleşmiş durumda.

2019 yılının ilk çeyreğinde ise yapılan 26 milyon dolarlık yatırım karşılığında 200 milyon dolar dönüş elde edildi. HotelRunner, Insider ve İyzico gibi önemli girişimlere yatırım yapan 212, 12 girişime 23 milyon dolar yatırım yaparak 440 milyon dolarlık değer yarattı. 

Raporun tamamını buradan inceleyebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.