Hızlı tüketim sektöründe perakendeci ile tedarikçi arasındaki ticareti dijitalleştirerek operasyonel zararları azaltmak amacı ile yola çıkan Stok Bankası, 2016 yılında Tuncay Kara, Ozan Kara ve Ömer Selami Ersoy tarafından kuruldu. Şu an 4 kişilik bir ekip tarafından yönetilen Stok Bankası, girişim hızlandırma programı Fincube'ün ilk döneminden mezun olan 8 girişimden de biri.
2017 yılının başında kullanıma sunulan Stok Bankası, perakendecinin bulut ortamına alınan verileri ile hızlı ve doğru bir şekilde siparişlerini hazırlarken, tedarikçi, perakendeci noktasında şube bazlı satış, stok ve rakip analizlerini anlık olarak da yapabiliyor.
Yerel market zincirleri ve bakkallara ulaşmayı hedefleyen Stok Bankası, telefon, e-posta veya yüz yüze yapılan sipariş sürecini dijitalleştirerek hızlandırmayı amaçlıyor.
160 bin siparişe aracılık etti
Tedarikçilerin sisteme entegre olması ile oldukça uzun süren sipariş oluşturma sürecini tek tıklama ile çözmeyi hedefleyen Stok Bankası, şu ana kadar toplamda 160 bin siparişe aracılık etti. Stok Bankası'nın aylık ortalama 33,2 milyon TL'lik işleme aracılık ettiğini de belirtelim.
14 yerel zincir 210 şubesinde Stok Bankası aracılığı ile siparişlerini girerken, 666 tedarikçinin 2 bin 800 satış elemanı ise söz konusu siparişleri onaylıyor ve anlık olarak market verilerine erişebiliyor.
Şu ana kadar herhangi bir yatırım almayan Stok Bankası, sisteme üye olan perakendecilerden aylık kullanım ücreti alırken perakendecilere entegre olan tedarikçilerden de entegre olduğu perakendeci başı yine aylık olarak ücretlendirme yapıyor. Türkiye'deki 500 yerel zincirden 60 tanesini sistemine dahil etmeyi hedefleyen Stok Bankası, gelecekte 130 bini aşkın bakkalın dijitalleşme sürecini başlatmak istiyor.