Facebook'un yeni kripto para birimi Libra hakkında merak edilen her şey

2020'de kullanıma sunulacak Libra, kullanıcıların sosyal ağda gerçekleşen çevrimiçi finansal işlemlerini kolaylaştıracak.
Facebook'un yeni kripto para birimi Libra hakkında merak edilen her şey

Geçtiğimiz haftalarda Facebook'un yeni kripto para birimi Libra ile ilgili bilinen tüm detayları sizlerle paylaşmıştık. Bugün Mark Zuckerberg paylaştığı bir gönderiyle Facebook'un yeni kripto para birimi Libra'yı tanıttı. 2020'de kullanıma sunulacak Libra, kullanıcıların sosyal ağda gerçekleşen çevrimiçi finansal işlemlerini kolaylaştıracak.

Eğer siz de bir son kullanıcı olarak Libra'nın size nasıl fayda sağlayacağını merak ediyorsanız, gelin bu yeni kripto para birimini birlikte inceleyelim. 

Libra Nedir? 

Öncelikle Libra'nın şirket tarafından küresel bir para birimi ve finansal bir alt yapı olarak tanımlandığını belirtelim. Facebook tarafından dijital bir varlık olarak konumlandırılan Libra, aynı zamanda Facebook tarafından üretilen bir blockchain alt yapısı olarak da tanımlanıyor.  

Facebook neden bir kripto para birimi üretti? Bu konuda yasal süreçler nasıl işliyor?

Facebook küresel olarak banka hesabı bulunmayan 1.7 milyar kişiye ulaşmak istediğini ifade ediyor. 

Bu adımla birlikte şirketin yasal düzenlemeler kapsamında engellere takılması ve tekelleşme konusunda yasa koyucuların kaygılarıyla karşılaşması mümkün. Hatırlarsanız bir çok yasa koyucu Facebook'un tekelleşmesinin önüne geçmek adına Facebook'u parçalara bölmek istemişti ancak Libra'nın piyasaya sürülmesinden önce bu konuya dair herhangi bir kararname ya da yasa ortaya çıkmadı. Buna rağmen Facebook'un finansal arenada attığı bu adım öncesinde ABD Senatosu'nun Mayıs ayında Mark Zuckerberg'e yazarak gizlilik konusundaki kaygıları açıklığa kavuşturmasının istendiği konuşuldu. 

Libra projesini kim yönetiyor? 

Facebook'un yeni kripto para birimi Libra, "Libra Association" isimli bir şirketler kolektifi tarafından yönetilecek. Daha önce de aktardığımız üzere Facebook kripto para birimi için tıpkı dolar ve euro gibi stabil bir fiyat politikası hedefliyor. Bu sayede Libra takas ya da ödeme sürecinde fiyat dalgalanmalarından etkilenmeyecek.

Libra Association Facebook tarafından İsviçre'de yer alan bağımsız ve kar amacı gütmeyen bir organizasyon olarak tanımlanıyor. Organizasyonun iki işlevi bulunuyor bunlardan ilki Libra blockchain üzerinde gerçekleşen işlemleri doğrulamak ve Libra'nın bağlı olduğu rezervi yöneterek sosyal sorumluluk projelerine fon ayırmak. 

Projeye minimum 10 milyon dolar katkıda bulunan şirketler Libra Association'Un kurucu üyesi olarak konumlanıyor. Bu kurucu üyeler arasında PayPal, Ebay, Spotify, Uber ve Lyft gibi teknoloji şirketleri ve Andreessen Horowitz, Thrive Capital, Visa ve Mastercard gibi yatırım ve finans şirketleri yer alıyor. 

Libra Nasıl Kullanılıyor? Calibra Nedir? 

Kripto para birimi kullanıma açılacağı zaman kullanıcılar dijital bir cüzdan olan Calibra'yı indirerek kripto parayı akıllı telefonları üzerinden dilediği kişiye gönderebilecek. Calibra'yı tek başına bir uygulama olarak kullanabileceğiniz gibi Messenger ve WhatsApp'ta da kullanabileceksiniz. 

Şimdilik Calibra'nın hangi ülkelerde kullanılabileceği kesinleşmiş değil. Ancak Facebook bir akıllı telefona sahip tüm kişilerin uygulamayı indirebileceğini belirtiyor. 

Libra ile neler alabilirim? 

Facebook Libra'nın dijital cüzdanı olan Calibra'yı kullanıcıların birbirine para gönderimi yapabilmesi için üretti. 

Ancak bu para aktarımlarının dışında Facebook Libra'yı farklı satıcılara yapılan ödemeler için de kullanmayı planlıyor. Örneğin, projenin erken dönem yatırımcıları Uber ve Lyft'in uygulamalarında Libra ile ödeme alması söz konusu olabilir. 

Libra'yı kullanmak güvenli mi? Kripto verileri reklam şirketlerine satılacak mı? 

Facebook'un kullanıcı verilerine yönelik itibarı düştükçe, kullanıcıların gizliliğe yönelik kaygılarında da artıi gözlemleniyor. Şirket, bu projesinde para aklamayı ve dolandırıcılığı engeleyecek teknolojiler kullanacağını belirtiyor. 

Kredi kartlarının ve bankaların kullandığı dolandırıcılık karşıtı süreçlerden faydalanacağını belirten Facebook, hesap hareketlerini gözlemleyen ve dolandırıcılık odaklı eylemleri proaktif olarak önleyen otomasyon sistemleri kullanacağını ifade ediyor. 

Bunun yanı sıra hesaplarına erişimi kaybeden kullanıcılara canlı destek sunulacağını da belirtelim. Eğer dolandırıcılık nedeniyle para kaybederseniz Facebook bunu size tazmin edecek.

Bunların yanı sıra şirket, hesap hareketlerine dair finansal verilerinizi, kullanıcı reklam profillerinizden ayrı tutacağını ifade ediyor. Birçok kripto ağında olduğu gibi kullanıcıların bir ya da birden fazla hesabını kendi gerçek kimliğiyle ilişkilendirmeden kullanabileceğini de belirtelim. Şirket Calibra kullanıcılarının hesap bilgilerinin ve finansal verilerinin Facebok'ta reklam hedeflemelerini geliştirmek için kullanılmayacağını belirtiyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.