Bilgiye erişimi kolaylaştıran yapay zeka destekli platform: Golden.com

Golden.com'u, bilgiye erişimi kolaylaştıran, yapay zeka ve kollektif işbirliği ile desteklenen bir platform olarak tanımlayabiliriz. 
Bilgiye erişimi kolaylaştıran yapay zeka destekli platform: Golden.com

İnternet tarihinin en önemli platformlarından biri olan Wikipedia'nın kollektif bir bilgi bankası olduğunu biliyorsunuz. Her ne kadar yıllardır Türkiye'den Wikipedia'ya erişemiyor olsak da neredeyse aklınıza gelebilecek her dilde ve konuda derleme bilgilere erişebileceğiniz eşi ve benzeri bulunmayan bir kaynak. 

Gelişen internet teknolojileri Wikipedia için de bir alternatifin temellerinin atılmasını sağlamış gibi görünüyor. Her ne kadar şu anda Wikipedia'ya rakip bir platform olarak tanımlamak abartılı olacaksa da Golden.com'u, bilgiye erişimi kolaylaştıran, yapay zeka ve kollektif işbirliği ile desteklenen bir platform olarak tanımlayabiliriz. 

Wikipedia'ya katkı sağlamak için vakit ayırmış bir internet kullanıcısıysanız bir bilgi eklemenin ne kadar zor olduğunu biliyorsunuzdur. Bilmeyenler için nasıl tanımlayabilirim bilmiyorum ama basit bir şirket sayfası oluşturmak bile saatler alıyor diyebiliriz. Buradaki en büyük sorun eski metin editörü ve kurallar. Tabii ki Wikipedia'yı bugünlere getiren şeylerden biri de bu kurallar fakat gelişen internet teknolojileriyle bunu yapmak artık çok daha kolay. 

Tam olarak bu ihtiyaçtan yola çıktıklarını belirten Golden.com kurucusu ve CEO'su Jude Gomila geliştirdikleri platformda insan tecrübesini yapay zeka ile birleştiren bir yapı kurmuş. Yeni bir bilgi girmek, düzenlemek Wikipedia'ya kıyasla oldukça kolay ve hızlı. 

Wikipedia'nın yaşadığı bir diğer sıkıntı ise bilginin doğrulanmasıydı ki günümüz internet dünyasının en büyük problemi bu ve Wikipedia bu konuda yeteri kadar teknolojik gelişim gösteremedi diyebiliriz. Golden bu anlamda da çok daha teknolojik çözümler sunarak bilginin doğrulanmasını daha hızlı ve kolay hale getirmeye çalışıyor. Tabi ki şu anda bunu kusursuz bir şekilde yapamıyor ama geniş mühendis kadrosuyla bu sorunu da çözmeye çalışıyorlar. 

Tabii ki Wikipedia olmak kolay değil. Onlarca yıl, milyonlarca katkı sağlayan üye sayesinde devasa bir bilgi bankası oluştu Wikipedia'da. Golden.com ise şu anda çok daha sınırlı bir içerik veritabanına sahip. Farklı dillerde içerik bulmak ise şu aşamada pek mümkün değil. (Bunun sağlayacak olanlar sizlersiniz.) 

Zaman içerisinde 10 milyar konu başlığında derinlemesine bilgi sağlamayı hedefleyen Golden.com Wikipedia'dan bir çok yönüyle ayrılmaya çalışıyor. Bu başlıklardan biri konuyu yüzeysel değil de derinlemesine ele almak, bir zaman çizelgesinde bu bilgiye dair elde edilen verileri sunmak, bu bilgiye katkı sağlayan kişilerle etkileşim kurmak, başlığı takibe alıp yeni bir ekleme yapıldığı zaman bundan haberdar olmak, video, podcast gibi ek kaynaklara erişmek. Bunlar Wikipedia'dan ayrılan ve kullanıcıya fayda sağlayabilecek özellikler diyebiliriz. 

İnsanlığın sahip olduğu tüm bilgiyi tek bir platformda sunmayı hedefleyen Golden.com bunu yaparken şirketlere de bu verileri detaylı bir şekilde filtreleyebildikleri bir hizmet sunuyor. Buradan elde ettiği gelirle hayatta kalıp platformu geliştiriyor diyebiliriz. 

Şu anda İngilizce içeriğiyle tatmin edici bilgiler sunan Golden.com'a bir şans verip ihtiyaç anında elinizin altında bulunması için bookmark'larınıza ekleyebilirsiniz. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.