Facebook'un Libra kod adlı kripto para birimine dair detaylar

White Paper'ı 18 Haziran'da yayınlanacak olan kripto para birimi projesinin ismi, kripto paranın türü, kullanım alanları ve geliştirici ekip hakkında detayları sizlerle paylaşıyoruz.
Facebook'un Libra kod adlı kripto para birimine dair detaylar

18 Haziran'da kripto parasının White Paper'ını yayınlamaya hazırlanan Facebook, Libra kod adlı bu kirpto paranın detaylarını paylaştı. Yine de bu ayın sonlarına doğru piyasaya sürülmesi beklenen kripto para biriminine dair bilgiler oldukça kısıtlı. 

Facebook Blockchain ekibinin lideri David Marcus'un yönettiği proje, sosyal ağ içindeki ödemelerin ve e-ticaret sürecinin değişmesine yol açabilir. Bunun yanı sıra platformdaki aile üyelerinin ya da arkadaşlar arasında gerçekleşen para transferini ücretsiz olarak yapmalarını sağlayabilir. 

Aynı şekilde Marketplace'de gerçekleşen satın almalar, platformdaki abonelikler ve içerik üreticilerine bırakılan bahşişler de bu yeni kripto para birimi ile yapılabilir. Bunun ötesinde Facebook'un kripto para birimiyle yapılan ödemelerin yeni verilere dönüştürmesi de olası. Böylece hangi hedef kitlenin neleri satın aldığı daha açık bir şekilde detaylandırılabilir, reklam araçları da bu verilere göre düzenlenebilir.

Aslında Facebook'un kripto para birimi projesiyle ilgili çok fazla bilinen detay yok. Yine de projenin ismi, kripto paranın türü, kullanımı ve geliştirici ekip hakkında bazı bilgiler mevcut. 18 Haziran yaklaşırken, bu bilgilere son bir kez göz atalım.

Projenin ismi Libra kod adıyla anılırken bu ismin, Londra'da uygulanan bankalar arası faiz oranının kısaltması LIBOR'a atıfta bulunduğu düşünülüyor. Finansal servisler için İsviçre'de Libra Networks isimli bir şirket kuran Facebook, bankaların arasında kullanılan LİBOR terimini son kullanıcılara hitap edebilmesi için Libra olarak kurgulamış olabilir. 

Facebook üzerinde çalıştığı kripto para biriminin takas ya da ödeme sürecinde fiyat dalgalanmalarından etkilenmemesi için stabil bir fiyat politikası hedefliyor. Bunun için şirket, finansal kuruluşlarla konuşarak teminat görevi görecek 1 milyar dolarlık  uluslararası döviz ve düşük riskli devlet tahvili içeren bir sepet oluşturmaya çalışıyor.

Kripto parasını Messenger ve WhatsApp dahil olmak üzere Facebook ürünleri üzerinden ücretsiz bir şekilde gönderilebileceğini de belirtelim. Platformunda satış yapan markaların çıkaracağı tokenı bir ödeme yöntemi olarak kabul etmesi üzerine çalışan Facebook, kripto parayı kullanmaya başlayanlara da bonus vermeyi planlıyor. Şirketin ATMler için fiziksel cihazlar tasarlamak istediğini de belirtelim. 

Facebook'un blockchain projesinin liderliğini ise PayPal'ın eski yöneticisi ve Facebook Messenger'ın eski başkan yardımcısı David Marcus üstlenmiş durumda. Ekipte Instagram'ın eski başkan yardımcısı Kevin Weil ve Facebook'Un eski kurumsal hazine işlemleri direktörü Sunita Parasuraman yer alıyor. Facebook kampüsünde büyük bir gizlilik içinde yönetilen projenin detayları 18 Haziran'dan sonra daha fazla açıklık kazanacak. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.