Malezya varlık fonu Khazanah Nasional Berhad ve SoftBank Vision Fund yatırım görüşmelerini durdurdu

Malezya varlık fonu Khazanah Nasional Berhad, SoftBank Group ile Japon holdingin 100 milyar dolarlık Vision Fund'ına olası bir yatırım hakkında ön görüşmelerde bulundu. 
Malezya varlık fonu Khazanah Nasional Berhad ve SoftBank Vision Fund yatırım görüşmelerini durdurdu

Nikkei Asian Review tarafından yayınlanan bir rapora ve DealStreetAsia'nın haberine göre Malezya varlık fonu Khazanah Nasional Berhad, SoftBank Group ile Japon holdingin 100 milyar dolarlık Vision Fund'ına olası bir yatırım hakkında ön görüşmelerde bulundu.

Raporda, Khazanah ve SoftBank temsilcileri arasındaki görüşmelerin Malezya Başbakanı Mahathir Mohamad'in SoftBank genel başkanı Masayoshi Son'u Khazanah'a direktör ve danışman olarak katılmaya davet etmesinden beş ay sonra, Nisan ayında yapıldığı açıklandı. Masayoshi Son ise teklifi reddetti ve yalnızca SoftBank'e odaklanmak istediğini açıkladı ve yatırım görüşmeleri durduruldu.

Aynı zamanda Khazanah adına konuşma yetkisi olmayan ikinci bir kaynağın da Nikkei'ye, Khazanah'ın özellikle yeni yönetim altındaki yabancı fonlara yatırım yapmak konusunda çok temkinli olması nedeniyle tartışmaların uzun sürebileceğini söylediğini de belirtelim. Ancak hem Khazanah sözcüsü hem de olası SoftBank yatırım hakkında yorum yapmaktan kaçındı. 

Şimdiye kadar Vision Fund'a yatırım yaptığı bilinen devlet varlık fonları karşımıza, Suudi Arabistan ve Abu Dabi'den gelmişti. Ancak SoftBank’in, büyük oranda özellikle Suudi Arabistan’ın egemen fonu tarafından desteklendiğini belirtelim. Bununla birlikte şirket, Vision Fund'a 15 milyar dolar daha kazandırması gerektiğini bildiriyor.

Vision Fund, iki yıl önce hayata geçirildiğinden bu yana dünya genelinde teknoloji şirketlerine yaklaşık 70 milyar dolar civarında yatırım yaptı. Vision Fund'ın Tokyo dışında Londra ve Silikon Vadisi'nde de ofisleri bulunuyor. Bununla birlikte fonun, Asya pazarına da ciddi anlamda odaklandığını söylemek mümkün. Zira SoftBank Vision Fund, son olarak Uber'in Güneydoğu Asya'daki rakibi Grab'e 1,46 milyar dolar yatırım yapmıştı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.