Her gün mobil oyun oynayan dijital anneler

AdColony ve araştırma şirketi Nielsen’in iş birliğinde ikinci kez gerçekleşen “Mobil Oyuncular” araştırması sonuçlarına göre, mobil neslin oyun trendlerini belirleyen dijital anneler, her gün mobil oyun oynuyor.
Her gün mobil oyun oynayan dijital anneler

Oyun sektörü ve mobil oyunlar büyümeleriyle dikkat çekerken, dijital neslin geleceğini şekillendiren anneler de mobil oyun kullanımlarıyla yeni bir hedef kitlenin varlığını ortaya koyuyor. Genel kanının aksine, mobil oyunlar sadece çocuklar ve gençlerin değil, 20’lerden 50’lere her jenerasyondan annelerin de ilgi alanı olarak öne çıkıyor.Her geçen gün oyuncu sayısını artıran mobil oyunlar, anneler arasında da ciddi bir popülerliğe sahip.

AdColony ve Nielsen işbirliğiyle gerçekleştirilen “Mobil Oyuncular” araştırmasında, gün geçtikçe dijitalleşen ve yeni neslin mimarı olan  annelere geniş bir şekilde yer verildi. Araştırma, annelerin mobil dünyası hakkında ilgi çekici verilere ev sahiliği yaparken, çocukların mobil güvenliği hakkında da önemli bulgular paylaşıyor. 

Dijital anneler her gün mobil oyun oynuyor

Gün içinde gerek ofiste gerek evde aynı anda birçok sorumluluğu yöneten anneler, mobil oyunlar ile aktif olarak dinlendiklerini dile getiriyor. Anneler, mobil oyun oynarken kendilerini rahat, mutlu, heyecanlı ve başarılı hissettiklerini belirtiyorlar. Araştırma kapsamında görüşülen 18 ila 50 yaş aralığındaki annelerin, yaş grupları arasında fark gözetmeksizin, yüzde 70’i her gün, yüzde 98’i ise her hafta mobil oyun oynadığını ifade ediyor. 

Annelerin mobilde oyun oynama saatleri

Son zamanlarda yapılan araştırmalar, TV izleme alışkanlıklarının değiştiğini ve iki ekran kullanımın yaygınlaştığını bizlere göstermişti. Bu yeni araştırma ise mobil oyunlar oynayan annelerin neredeyse yarısının TV’de Film/Dizi izlemek gibi dinlendirici aktiviteleri yaparken aynı anda mobil oyun oynadığını ortaya koyuyor. Anneler mobil oyunlara, gün içerisinde saat 14’ten gece 1’e kadar, 10 ila 30 dakikalık zaman dilimlerini ayırabiliyorlar. En çok tercih edilen zaman aralığı ise yüzde 58’lik oran ile 20-23.00 saatleri olarak karşımıza çıkıyor.

Bu arada her 10 mobil oyuncu anneden 3’ünün, yemek yaparken ve hatta çocuğuyla ilgilenirken de mobil oyun oynadığını söylediğini belirtelim.  Çocuğu ile geçirdiği zamana mobil oyunları da dahil eden anneler, oyun içerikleri konusunda ise oldukça hassas davranıyorlar.

Mobil oyuncu anneler güvenliğe önem veriyor  

Dijitalleşen dünyayla birlikte sokakta oynanan oyunlar, yerini mobil oyunlara bırakırken psikologlar da özellikle ilkokul çağına gelmiş çocukların dijital dünyadan tamamen kopmamalarını öneriyor. Bu kapsamda psikologların, çocukların sınırlandırılmış süreler ve kontrollü içerik ile dijitalleşmelerini önerdiğini belirtelim. Bu noktada çocukların davranışsal gelişimi açısından endişe yaratan dijital ortamlar, teknoloji ile barışık anneleri korkutmuyor.

Araştırma sonuçlarına göre kendileri de oyun oynayan anneler gerekli çözümleri kolayca bulabiliyor.  Mobil oyuncu annelerin yüzde 75’i çocukların oynadığı oyun içeriklerini kontrol ediyor ve çocuklarına güvenli bir teknolojik ortam sunarak dijital alanda gelişimlerini destekliyor.

Araştırmaya göre mobil dostu annelerin büyük çoğunluğu 0-2 yaş aralığındaki çocuklarına mobil oyun oynatmıyor, 3 yaşından itibaren anne babaların cihazları üzerinden kontrollü bir şekilde oynamasına, 12 yaşından itibaren ise çocuğun kendi cihazına sahip olmasına izin veriyorlar.

Anneler mobilde akıl oyunlarını tercih ediyor

Mobil oyunlar ile barışık olan teknolojik anneler, zihin boşaltmak için, mobilde beyin jimnastiği yapabilecekleri oyunları tercih ediyor. Mobil oyuncu annelerin en çok tercih ettiği oyun tipleri yüzde 68’lik oran ile Puzzle’lar ve yüzde 62’lik oran ile bilgi oyunları. 

Çoklu-görev (multi-task) konusunda yetenekli olan mobil oyuncu anneler, oyun oynarken aynı anda ihtiyaçlarını araştırmaktan da geri kalmıyor. Her 2 mobil oyuncu anneden biri, oyun oynarken gördüğü reklama merak edip tıkladığını belirtiyor. Mobil annelerin yüzde 34’ü, mobil oyun oynarken tıkladığı reklamdaki ürün ile ilgili araştırma da yaptığını belirtiyor.

Mobil oyun oynayan annelerin internete bağlandığı tek cihaz akıllı telefonlar değil; yüzde 72’si bilgisayar/laptop, yüzde 62’si tablet, yüzde 13’ü konsol da kullanırken, mobil oyuncu her 2 anneden biri artık televizyonu internete bağlı şekilde kullanıyor.

Araştırma Metodolojisi

Adcolony ve Nielsen işbirlği ile gerçekleştirilen ”Mobil Oyuncular Araştırması” kapsamında İstanbul, Ankara, İzmir’de yaşayan, 3 ayda bir ve daha sık mobil oyun oynayan 18-50 yaş arası ABC1C2 SES grubu anneler ile cawi yöntem kullanılarak görüşülmüştür. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.