Google, 3 yılın en yavaş gelir büyümesini elde etti. Şirketin yıllardır faaliyet gösterdiği reklamcılık alanındaki rekabet yükseliş gösterirken, akıllı telefon üretimi alanında yaşadığı tökezlemeler ve YouTube'daki yıkıcı değişiklikler şirketin rakiplerinden geri kalmasına yol açtı.
Borsa kapanışında Alphabet hisseleri yüzde 7.5 oranında düşerek, Ekim 2012'de yaşanan yüzde 8'lik en büyük tek günlük düşüşe yaklaştı. Şirket, günü 1,296,20 dolar rekor seviyeyle kapatmak durumunda kaldı.
Alphabetin Finansal Dirkektörü Ruth Porat, bu düşük gelir büyümesini döviz kurlarındaki dalgalanmayla, rekabetle ve spesifik olarak belirtmediği ürün değişiklikleriyle ilişkilendirdi.
Şirket büyümeye devam eden YouTube kapsamında reklam verenler tarafından ciddi bir reklamları durdurma baskısıyla karşılaşırken, Google, büyümekte olan pazarlara ve akıllı hoparlörlere sunulacak doğru reklam modellerini seçmekte zorlanıyor.
Satışlarıdaki büyüme yavaşlığıyla ilgili olarak Porat, YouTube'da spesifik olarak belirtilmeyen değişikliklerin bir yıl önce ilk çeyrek gelirlerini yukarı taşıdığını, bu yıl ise düşüşe sebep olacak herhangi bir şeyin yaşanmadığını söyledi.
Bu arada Alphabet'in gelirlerinin yüzde 85'ini, link, banner ve ticari ürünlerden oluşan Google reklamlarının oluşturduğunu hatırlatalım.
Şirketin CEO'su Sundar Pichai ise şirketin uzun vadeli planlara odaklandığı durumlarda gelir yavaşlıklarının beklenen bir durum olduğunu dile getirdi. Bir konfrans çağrısında konuşan Pichai şu ifadeleri kullandı:
Arada bir çeyrekten çeyreğe farklılıklar olabilir, ancak gördüğümüz fırsatlara güvenmeye devam edeceğiz.
Reklam harcamaları konusunda şirketin ana rakipleri Facebook Inc, Snap Inc, Amazon.com Inc ve Twitter Inc'in geçtiğimiz hafta yayınlanan raporları analistlerin beklentisinin altında veya sınırındaydı.
Alphabet, çeyrek gelirlerinin bir yıl önceki 36.3 milyarlık gelire kıyasla yüzde 17 artış gösterdiğini artış gösterdiğini belirtiyor. Ancak bu yükseliş Refinitiv'in IBES verilerine göre Wall Street Analistlerinin tahminlerinin 1 milyar dolar altında kalıyor.
Şirket ise döviz kuru dalgalanmalarına dair ayarlanmalar yapıldığında gelirlerin beklentilerle örtüşeceğini ifade etti. Alphabet'in 2016'nın ilk çeyreğindeki yüzde 17'lik büyümeden bu yana en yavaş gelir büyümesiyle karşı karşıya olduğunu söylemek mümkün.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap