Boston Dynamics ticari üretime hazırlanan SpotMini'nin yeni kullanım alanlarını tanıttı

Boston Dynamics CEO'su Marc Raibert, robot üretimi üzerine şirketin yeni odağını, SpotMini'deki yenilikleri ve güvenlikten kontrole SpotMini'nin kullanım alanlarını paylaştı.
Boston Dynamics ticari üretime hazırlanan SpotMini'nin yeni kullanım alanlarını tanıttı

Geçtiğimiz yıl SpotMini'yi ticari kullanıma açma niyeti bulunduğunu belirten Boston Dynamics, bir süredir SpotMini robotlarına yeni özellikler ekliyor ve robotlara yeni kullanım alanları sunuyor.

Şirketin CEO'su Marc Raibert, bu hafta bir etkinlikte ticari kullanıma dair yapılan açıklamanın üzerinden geçen 12 ayda SpotMini'ye eklenen geliştirmeleri aktardı. Raibert aynı zamanda şirketin yeni üretimlerinde pazarı hedefleyen bir yaklaşım benimsediğini de açıkladı. 

Şirketin yeni odağı

Yakın zamanda yeni bir satın almaya imza atan şirket, Kinema'yı bünyesine katarak şirket tarihinin en büyük satın almasını gerçekleştirdi. Bu satın almaya ise Boston Dynamics'in ana şirketi SoftBank'in destek olduğu açık. Üstelik görüntüleme teknolojisi şirketin yenilenen tekerlekli el şeklindeki robotu Handle'ın temelini oluşturuyor. Robotun yeni sürümünü hayata geçiren şirket, robotun eski sürümünde bulunan iki kolu devre dışı bırakarak bu kolların yerine yeni bir vantuz yerleştirdi. 

Hatta yakın zamanda şirketin yayınladığı bir video bu yenilenen robotun, çalışma esnasındaki hızını ve verimliliğini gözler önüne seriyor. Videoda bir depoda çalıştığı görünen Handle, kolileri dikkatli bir şekilde bir kısımdan diğerine taşıyarak yerleştirebiliyor. Handle, Boston Dynamics'in belirli bir amaç ya da görev için ürettiği robotların en iyi örneklerinden biri. Bu sayede şirketin pazardaki faaliyetleri için kendine yeni bir odak noktası bulduğunu söylemek de mümkün. 

Raibert bu konu hakkında şunları söylüyor:

 Her yıl dünyanın her yerinde taşınan yaklaşık trilyon metreküp feet kutu olduğunu tahmin ediyoruz. Ve bu taşımaların çoğu otomatik hale getirilmiş değil. Bu alanda gerçekten çok büyük bir fırsat var. Ve elbette bu robot bizim için harika, çünkü dengeleyici bir robotun DNA'sını içeriyor ve dinamik olarak hareket ediyor ve uzun bir mesafeye erişmesini sağlayan denge ağırlıkları var. Yani, bazı açılardan, yıllardır inşa ettiğimiz robotlardan farklı değil. Öte yandan, bu robotun bazı yönleri kavrama, kutuları görebilme ve istifleme gibi görevleri yapmak üzerine yoğunlaştı.

Yine de şirketin belli görev odağında çalışan robotların yanı sıra diğer projelerine de devam ettiğini belirtelim. Örneğin humonoid Atlas gibi robotlar, hala şirket için önemli bir iş kolunu oluşturuyor. Şimdilik, bu robotlar için ticari bir faaliyet başlamamış olsa da şirket, bu humonoidler üzerinde çalışmaya kararlı. 

SpotMini'deki yenilikler

Ancak biz kalırsa hem şirketin hem de insanların gözünde SpotMini robotların yıldızı olmaya devam ediyor. Şirket, SpotMini'nin yenilenen ve üretime başlayacak olan versiyonunu etkinlikte tanıtırken, ilk etapta birçok kişi robotun bir önceki versiyonuyla arasında bir fark göremedi.

Raibert ise yaptıkları değişikleri şu cümlelerle aktardı:

“Bileşenlerin çoğunu daha güvenilir hale getirmek, kaplamaların daha iyi çalışmasını sağlamak ve robotun düşmesi durumunda onu korumak için yeniden tasarladık. Önünde iki, her bir yönde birer adet ve bir de arkada iki set kamera var. Böylece her yönü görebiliyoruz. " 

Yakından bakıldığında SpotMini'nin otonom hareketler için gerekli olan tüm donanıma sahip olduğunu görülüyor. Kullanıcının robotu kontrol etmesi mümkün ve bazı durumlarda özellikle tercih ediliyor. Kontrolör bir OEMed tasarımı ve ortadaki uzun dokunmatik ekran ile birlikte bir Xbox kontrolörüne benziyor. Robot doğrudan dokunmatik ekran üzerinden yönetilebiliyor ancak bir çift joystick tercih edenler de olabilir.

SpotMini Kullanımı 

Eğer Joystick kullanmayı tercih ederseniz, kendinizi drone kullanıyor gibi hissedebilirsiniz. Joysticklerden biri robotu ileri ve geri, diğeri ise sağa ve sola oynatmanızı sağlıyor. 

İlk etapta drone kullanımda da olduğu gibi alışmanız zaman alabilir. Robot her zaman ileri doğru hareket etmeye saklansa da bu durum pilot için geçerli olmayabiliyor. Ekrandaki düğmeye basarak  joystik fonksiyonlarını değiştirerek kafasını hedefleyebiliyorsunuz. SpotMini'nin kafası robotik bir tutmaç işleviyle hareket ediyor. Zaman zaman robot titreyerek hareket ederken kafanın durağanlaştığını da görebiliyorsunuz.  Robotu uzaktan yönetmeye alıştığınız zaman tüm bu süreç siz kolay geliyor. 

Boston Dynamics üretiminin arka planı 

Etkinlikte şirketin CEO'su Raibert, test aşamasında çekilen videoları da paylaştı. Böylece Boston Dynamics'in üretim süreci izleyiciler tarafından görülebildi. Paylaşılan videolarda robotların farklı parçalarının test edildiği görülüyor. Boston Dynamics'in daha önce paylaşılmayan bu görüntülerinde bir robotun ayakları, kafası ve içeride kullanılan parçaları otonom olarak hareket ediyor. 

Boston Dynamics gelecekte robotun nasıl konumlanacağına dair birden fazla fikre sahip. Raibert etkinlikte Massachusetts Eyalet Polisinin robotu farklı alanlarda test ettiğini paylaştı. Örneğin rehin alma durumlarında veya terörist faaliyetlerde robotun kapı açma özelliğinden faydalanılarak insan memurların zarar görmesinin önüne geçilebileceği düşünülüyor. 

SpotMini serisinin bir kısmı da Tokyo'da bir inşaat alanında otonom bir şekilde devriye gezmesi için programlandı. Street View benzeri 360 derece bir kameraya sahip olan bu robotlar inşaat sürecini takip edebiliyor. Raibert SpotMini'nin bu alandaki kullanımına dair şöyle konuşuyor: 

Bu inşaat şirketinin kendi inşaat alanındaki ilerlemenin bir değerlendirmesini almasını sağlıyor. Bunun düşük kapsamlı bir görev olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak bu şirketlerin binlerce inşaat alanı var. Ve inşaat sürecinin hangi aşamasında olduklarını bilmek için haftada en az birkaç kez devriye gezmek zorundalar. İşte bu görev için Spot kullanmayı umuyorlar. Bu yüzden, çeşitli aşamalarda testler yapmak ya da kendi senaryolarında konsepti test etmek için sırada bekleyen  birçok inşaat şirketi mevcut. 

SpotMini'nin Temmuz ayında piyasaya sürülmeye hazırlandığını hatırlatalım. İlk etapta 100 ürün üretmeyi düşünen şirket, henüz ürünün fiyatları hakkında herhangi bir açıklama yapmayı tercih etmiyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.