Yüce Zerey veri odaklı pazarlamada yapay zeka ve otomasyon etkisini anlattı

Hepsiburada CMO'su Yüce Zerey "Data Driven Marketing with AI and Automation" başlıklı konuşmasında veri odaklı pazarlamada yapay zeka ve otomasyon etkisini anlattı.
Yüce Zerey veri odaklı pazarlamada yapay zeka ve otomasyon etkisini anlattı

Dün gerçekleştirdiğimiz Webrazzi Dijital 2019'da Hepsiburada CMO'su Yüce Zerey "Data Driven Marketing with AI and Automation" başlıklı konuşmasında veri odaklı pazarlamada yapay zeka ve otomasyon etkisini anlattı. İnsanların yeniliklere adaptasyon sürecine değinen Zerey, izleyicileri tarihin derinliklerinde bir yolculuğa sürükledi. 

İnsanların tarih boyunca bilmediği şeylerden korktuğunu ifade eden Zerey, sonrasında korkudan temelli bir sevgi doğduğunu dile getirdi. Zereyi bu sevginin "ben onu seversem bana bir şey yapmaz, ondan korkmama gerek kalmaz" benzeri bir dürtüyle hayata geçtiğini belirtti. Bu yaklaşımın ardından insanların bu yenilikle ilgili konuşmaya başladığını da ekledi. 

Zerey, ilerleyen süreçte yenilikle ilgili bilgi gelmeye başladıktan sonra korkunun azaldığını dile getirerek insanların bu yeniliğin tam olarak ne olduğunun detaylarını bildiğinde hayatına entegre edip üretmeye başladığını da ifade etti. Tüm bu sürecin insanın kendisini ve sonrasında da çevresinde değiştirdiğini söyleyen Zerey, insanların yenilik odağında etrafındaki farklı insanlarla etkileşme girildikçe, etrafındakilerin de etkileşimle birlikte değiştiğini belirtti. 

Söz konusu yapay zeka, otomasyon ve robotlar olduğunda da durumun geçerliliğini koruduğun söyleyen Yüce Zerey, "edebiyat ve film dünyasının bize verdiği beslemelerde korku var" ifadesini kullandı. Bu korkuyu itiraf edemediğimiz için yeni teknolojileri sevdiğimizi belirten Zerey, "Her yerde data önemli diyoruz, her yerde yapay zeka konuşuyoruz." dedi. Artık bu teknolojileri bilmeye başladığımızı dile getiren Zerey, "ama sonrasında hayatımıza entegre ettiğimizde hayatımızda değişiklikler oluyor ve bu değişiklikle birlikte alışıyoruz." ifadesini kullandı. 

Veri odaklı yaklaşımın yanı sıra yapay zeka ve otomasyon gibi teknolojilerin pazarlama dünyasındaki yasımasına da değinen Zerey, ilgi çekici veriler paylaştı.Global CMO araştırmasına göre CMOların yüzde 35.8'i karar verirken analitik verileri kullanmazken, Hubspot 2017 araştırmasına göre pazarlamacıların yüzde 63'ü yapay zeka kullandığının farkında değil. 

Bu noktada yapay zeka ve otonom teknolojilerin pazarlamayı şekillendireceğini ifade eden Zerey, bu teknolojilerin özellikle bir sonraki davranışı tahmin etmek ve otomatik olarak aksiyon almak için kullanıldığını belirtti. Zerey, veri odaklı pazarlama sayesinde yüzde 30 daha az maliyet ile yüzde 20 gelir artışı gözlemlendiğini de sözlerine ekledi. 

Algoritmaların günün pazarlamcısı için önemli olduğunu vurgulayan Zerey günlük yaşantımızda algoritma kullandığımızı hatırlattı. Otonom pazarlamanın SES gruplar ve segmentler yerine detaylı persona ve bireyler hayatımıza getirdiğini söyleyen Zerey, "her birinin kendine ait tüketim serüveni ve her serüvende farklı bağlantı noktaları var." dedi.

Otomatik olarak bireye deneyim, içerik veya teklif sunulmasının önemini hatırlatan Zerey, bu sürecin veri özelinde optimize edilmesi gerektiğine de dikkat çekti. Zerey, konuşmasında pazarlama dünyasında kullanılan farklı teknolojilerden bahsetmeyi ihmal etmedi.  Marketing Intelligence'ın özellikle rekabet takipleri ve fiyat takipleri için kullanıldığını ifade eden Zerey, aynı şekilde Influencerların ne kadar etkili olduğunu ölçümlemek için de kullanıldığını belirtti.

Bu noktada NLP ve NLU'dan faydalanıldığını hatırlatan Zerey, evrensel kümedeki verilere sahip olmanın ve onu anlamlandırmanın değerini bir kez daha vurguladı. Özellikle fiyatlarda dinamik tahmin, talebe göre gelir yönetimi veya rakibin fiyatına gibi konularda bu teknolojilerin öne çıktığını belirtti. 

Özellikle dönüşüm ve etkileşim gibi parametrelerde iş anomalisinin bulunması için veri odaklı yaklaşımın önemine dikkat çeken Zerey, bu anomalinin hızlı bir şekilde bildirilmesi ve aksiyon alınması konusunda otonom teknolojilerin faydalı olduğunu file getirdi. 

İçerik pazarlama tarafında bu teknolojilerden faydalanılarak SEO odağında içerikler üretildiğini söyleyen Zerey, makinalar için makina hikayeleri üretildiğine de değindi. Aynı şekilde marka söylem tutarlılığının kontrol edilmesi aşamasında bu teknolojilerden faydalandığını belirten Zerey, entegre iletişim esnasında bazı yerlerde mesajların farklılaşabileceğini ancak artık bu durumu ölçmenin kolaylaştığını ifade etti. 

NLG üretimiyle markaların ürün tanımı üretebileceğini belirten Zerey, bazı yayınların bu şekilde 850 makale ürettiğini dile getirdi. Aynı şekilde kürasyonlar en çok ilgi gören içerikler olduğunu ifade eden Zerey, en fazla etkileşim ve yorum alan içeriklerin tek bir kürasyonda toplanabileceğini de belirtti. Benzer bir şekilde bu teknolojilerden faydalanılarak aynı mesajı, farklı formatlarda mesajın özünü bozmadan üretmenin mümkün olduğunu da sözlerine ekledi. 

Zerey, pazarlama yatırımının geri dönüşü söz konusu olduğunda, şirketlerin uygun fiyata müşteri getirme ve karlı müşteri gelmesi alanlarında da bu teknolojilerden faydalanabileceğini ifade etti. Tanımlanan değişkenler ile toplam denklemde hangi kanalın daha değerli olduğunun bulunabileceğini belirten Zerey, performanslar kanala göre ölçümlenebileceğini de söyledi. Tüm bu süreçte tavsiye motorlarının da kullanılması gerektiğini söyleyen Zerey satışların yüzde 52'sinin tavsiye motorları üzerinden geldiğini hatırlattı. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.