Facebook yaptırımlar ve yeni özelliklerle yalan haberlere karşı mücadelesini sürdürüyor

Facebook yalan haberler ve dezenformasyona karşı mücadele etmek için ürettiği yeni özellikleri ve koyduğu yeni kuralları duyurdu. Bu kurallar arasında grup adminleri Facebook gruplarında gerçekleşen paylaşımlardan sorumlu tutmak da yer alıyor.
Facebook yaptırımlar ve yeni özelliklerle yalan haberlere karşı mücadelesini sürdürüyor

Facebook platformunda ve uygulamalarında yayılmakta olan yalan haberlerin ve dezenformasyonun önüne geçebilmek adına yeni adımlar attı. Şirket, içeriklerin kalitesini ve tık tuzağı durumunu değerlendirmek için yeni bilgiler ekleyeceğini açıkladı.

Üyelerinin düzenli olarak yanlış yönlendiren içerikler paylaştığı gruplara karşı sert önlemler alacak olan Facebook, herkese açık olan düzenlemelerinde değişimleri aylık olarak gösterecek ve grup adminlerini gruplarında çiğnenen kurallara karşı sorumlu tutacak. 

Uzun süredir yalan haberler ve dezenformasyon ile mücadele eden şirket, Çarşamba günü bir basın toplantısı düzenleyerek platformunun güvenilirliğini kormaya nasıl devam edeceğini açıkladı. 

Şimdiye kadar sosyal ağ üzerinden gerçekleşen dezenformasyon operasyonların ülkeler üzerinde ciddi etkileri olduğunu hatırlatalım. Örneğin, sosyal ağ üzerinden yayılan nefret söylemleri ve kötü niyetli dezenformasyonlar Myanmar'da bir soykırımın ateşlemişti. Bunun yanı sıra yapılan bir araştırma 2016 ABD Başkanlık seçimleri sırasında platformda en çok okunan yalan haberlerin, en çok okunan gerçek haberlerden daha yüksek performans gösterdiğini ortaya çıkardı. 

Teknoloji devlerinin yasal düzenlemelere tabi tutulması ülkelerin gündemindeyken, Facebook'un Çarşamba günü yaptığı açıklama platformundaki sorunları ciddi olarak ele almaya başladığını gösteriyor. Şirketin açıkladığı yenilikler ise şöyle: 

  • Facebook'un haber kaynağında yayınlanan gönderilerde bulunan bilgi düğmesine "Güven Faktörleri" eklenecek. 
  • Dolandırıcıların önünü kesmek için Messenger'a doğrulanmış hesap rozetleri gelecek. 
  • Kullanıcıların Bir Facebook grubundan ayrılırken, içeriklerini gruptan kaldırmaları sağlanacak. 
  • Facebook ile işbirliği yapan Associated Press'in doğruluğunu teyit ettiği ve genellikle İspanyolca olan haberler ve video içerikler yaygınlaştırılacak. 
  • Yalan haberlerin ve dezenformasyonun tespit edilmesi için şirket dışından uzmanlarla çalışılacak. 

Bu yeniliklerin yanı sıra dikkat çeken başka bir diğer değişiklik de mevcut. Facebook, artık web sitelerini ve Haber Kaynağındaki yerleşimlerini değerlendirirken "tıklama açığı" dediği şeyi göz önünde bulunduracak. Yani şirket, bu ölçümlemede belirli bir web sitesinin Facebook'taki popülaritesini, web’in geri kalanındaki popülaritesiyle karşılaştıracak. 

Yeni bir haber sitesi, diğer web siteleriyle kıyaslandığında alışılmadık bir şekilde Facebook’a bağlanırsa, bu haber sitesinin düşük kaliteli veya spam olduğu düşünülecek ve Haber Kaynağında daha düşük olarak sıralanacaktır.

Facebook'un bu attığı adımları platformunun yanı sıra sahip olduğu uygulamalara yansıttığını da ekleyelim. Instagram'ı daha aile dostu bir yer olarak konumlandırmak isteyen şirket, kuralları ihlal etmeyen ancak tartışmalı (cinsel açıdan müstehcen) içerikleri Keşfet ve hashtag sayfalarında gizleyecek.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.