B2CDirect, 2019’un ilk çeyreğinde gerçekleştirilen e-ihracat rakamlarından yola çıkarak e-ihracat raporunu açıkladı.
Geçtiğimiz yıl açıklanan rakamlara göre ihracatçı sayısı 80 bini geçmiş durumda. En çok ihracat yapılan sektörlerin başında ise otomotiv, hazır giyim, kimyevi maddeler, çelik ve elektrik-elektronik geliyor. 2018’de ulaşılan 168 milyar dolarlık ihracat hacminin sektörün barındırdığı yüksek potansiyel bağlamında daha da artması ve 2019’da 182 milyar dolar seviyesine ulaşması bekleniyor. Sektörel veriler, 2018’in ihracatçı için de parlak geçen bir yıl olduğunu ortaya koyuyor. Geçtiğimiz yıl 1 milyar dolar üzeri ihracat yapan il sayısı 17’ye yükselirken, 23 sektörün de 1 milyar dolar ihracat bandını aştığını görüyoruz.
E-ihracat, 2018'de yüzde 200 artış gösterdi
Avrupa Birliği ülkeleri, Türkiye’nin ihracatındaki en büyük pazar olmaya devam ediyor. AB’nin gerçekleştirdiği yaklaşık 5,6 trilyon dolarlık ithalatta, Türkiye’nin pazar payını artırmaya yönelik aksiyonların alınması gerektiğinin altını çizen B2CDirect CEO’su Yusuf İbili, 80 binin üzerindeki ihracatçının e-ihracata yönlendirilmesinin ve katma değeri yüksek ürünlere yoğunlaşmasının Avrupa’daki pazar payını yükselteceğini söyledi. 2018’de sektörel verilere göre e-ihracatın yüzde 200 üzerinde artış göstererek 1 milyar dolar seviyesine ulaştığını da sözlerine ekledi.
B2CDirect 1,5 milyon euroya yakın e-ihracat gerçekleştirdi
B2CDirect'in 3 ayda 1,5 milyon euroya yakın e-ihracat gerçekleştirdiğini ve bu şekilde büyümeye devam ettiğini belirtelim. Bu dönemde 200 binden fazla gönderim yapan B2CDirect, ilk çeyrekte gerçekleştirdiği 1,5 milyon euroya yakın işlem hacmini sadece Nisan ayında yakalamayı hedefliyor. Üç ayda 214 yeni KOBİ’yi sektöre kazandıran B2CDirect'in iş ortağı KOBİ sayısı ise 500’ün üzerine çıktı.
E-ihracatta yükselen pazarlar: Polonya, Rusya, Ukrayna ve Azerbaycan
2018 yılında Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı ilk 5 ülke Almanya, İngiltere, İtalya, Irak ve ABD olarak açıklanıyor. Avrupa’da ise ilk sırada Fransa, İngiltere ve Hollanda ile Türk nüfusunun yoğun olduğu yerlerde Türk markalarının işlem hacminin artış gösterdiği görülüyor. Yükselmekte olan bir diğer pazarın ise Azerbaycan olduğunu söylemek mümkün. B2CDirect'in geçtiğimiz yıl Yandex iş birliğiyle hayata geçirdiği “Bringly” projesi ile ülkemizin e-ihracat hacminde Rusya'nın önde gelen ülkeler arasında yer almaya başladığını, önümüzdeki dönemde Rusya’nın ardından Ukrayna’nın da ülkemiz e-ihracat sektörünün önemli pazarlarından biri olacağını öngörebiliriz.
Son olarak, B2CDirect tarafından geliştirilen GOB2C yazılımıyla yurt dışı kargo ücreti ve gümrük vergilerini anında hesaplama hizmeti sunulduğunu, bunun da iş sürecini kolaylaştırdığını belirtelim.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap