TikTok uyarılara rağmen çocuklara cinsel içerikli mesaj atan kullanıcıların hesaplarını askıya almadı

TikTok gençlere ve çocuklara cinsel içerikli mesajlar gönderen kötü niyetli kullanıcıların yorumlarını silse de hesaplarını askıya almıyor.
TikTok uyarılara rağmen çocuklara cinsel içerikli mesaj atan kullanıcıların hesaplarını askıya almadı

TikTok'ın çocuklara cinsel içerikli mesajlar gönderen kullanıcıların hesaplarını askıya almadığı ortaya çıktı. BBC'nin ortaya çıkardığı bu durum ile birlikte TikTok'a karşı güven de sarsılmış durumda. BBC haberinden 3 gün önce TikTok'un internet güvenliğine verdiği önemi göstermek adına kar amacı gütmeyen Internet Matters isimli bir organizasyonla iş birliğini duyurduğunu da belirtelim. 

BBC’nin Trending ekibi, araştırma kapsamında gençlerin videolarının altına yapılan yüzlerce cinsel içerikli yorum topladı. TikTok'un kullanıcı arayüzü üzerinden şikayet edilen bu yorumların, akabinde platformdan kaldırıldığı görüldü. Ancak BBC'nin aktardığına göre yorumları yapanlar platformda kalmaya devam etti. 

Muhabirler bazı kullanıcıların genç kızlardan düzenli olarak açık cinsel içerikler yayınlamasını istediğini saptadı. Aynı zamanda ekip uygulamanın 13 yaş ve üzeri bir sınırlamaya sahip olmasına rağmen, 9 yaşındaki çocuklar tarafından kullanılan hesaplar da keşfetti. 

BBC, TikTok'un ABD dışındaki kullanıcıların yaşını doğrulamak için herhangi bir adım atmaya niyeti olmadığını iddia ediyor. Hatırlarsanız, şirketin 13 yaş ve altındaki çocukların verilerini yasadışı olarak topladığı için Federal Ticaret Komisyonu tarafından 5.7 milyon dolar cezaya çarptırılmıştı. 

TikTok'ın BBC tarafından öne sürülen bu iddiaları yanıtsız bıraktığını da belirtmekte fayda var. Şu anda belirgin bir gelir modeline sahip olmayan uygulamanın, Avrupa ve ABD için farklı reklam modelleri üzerinde çalıştığını sizlere aktarmıştık. 

Moderasyon konusundaki bu zayıflık ne yazık ki TikTok'a özgü değil. Geçtiğimiz aylarda YouTube da platformundaki pedofiller nedeniyle eleştirilirken, Disney ve Nestle gibi reklamverenleri kaybetmişti. Aynı şekilde Facebook'un da moderasyon ve veri güvenliği problemleriyle sık sık gündeme geldiğini görüyoruz.

Teknoloji firmalarının kullanıcılarına güvenli bir platform sağlayamaması hem üretilen ürünler hem de kullanıcı güvenliği açısından üzücü bir durum. TikTok'un da bir an önce şüpheli hesapları ortadan kaldırarak pazarlamayı planladığı genç hedef kitlenin güvenliğini sağlaması şart. 

Güncelleme: Konu ile ilgili TikTok tarafından resmi açıklama geldi 

TikTok olarak önceliğimiz; güvenli ve pozitif bir uygulama deneyimi sağlamak. Bu amaçla kötüye kullanıma karşı koruma sağlayan, kusursuzluğu hedefleyen bir dizi koruyucu önlem de alıyoruz. Söz konusu haberde yer alan bulgular sayesinde; önlemlerimizin ne denli etkili olduğunu gözlemleyerek, konuyla ilgili çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Bütün sektörü ilgilendiren istismar konusunda; mevcut tedbirlerimizi sürekli olarak iyileştirmeye, ek teknik ve denetleme süreçleri sunmaya odaklandık.

Sakıncalı içeriği ve hesapları tespit eden, inceleyen ve doğru yaptırımlar yönlediren kuralların, uygulamaların ve moderasyon stratejilerinin yer aldığı kolektif bir süreçle hareket ediyoruz. Şikayet edilen içeriği rapor edilme sıklığı ve önem derecesine göre değerlendirip, sözkonusu hesabın özelliklerinin kısıtlanmasından; hesap erişiminin yasaklanmasına kadar çeşitli yaptırımlarda bulunabiliyoruz. Ayrıca potansiyel olarak sakıncalı davranışlar gösteren ve hizmet şartlarımızı ihlal eden hesapların sonlandırılması gibi çeşitli proaktif yaklaşımlarda bulunuyoruz.

On binlerce video ve hesabı inceleyen bir moderasyon ekibiyle çalışıyoruz. Bu ekibin kendini sürekli olarak geliştirmesi için ekibimizin bünyesinde eğitimler düzenliyoruz. Bu önlemler tüm kötüye kullanımları yakalayamayacak olsa bile, koruyucu önlemlerimizi geliştirme ve iyileştirmede kararlıyız.

Yaşa göre erişim, TikTok da dahil olmak üzere birçok platform için önemli bir konudur. Sektördeki meslektaşlarımızla birlikte, bu zorluğun üstesinden gelmek üzere gelecekteki çözümleri keşfetmek için alanında uzman paydaşlarla düzenli olarak görüşmeler yapıyoruz.

Kullanıcılarımızın güvenliğini önemsiyor ve çalışmalarımıza bu doğrultuda devam ediyoruz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.