Gizliliğe önem verenler için etik arama motoru alternatifleri

Gizliliğe önem verenler için etik arama motoru alternatifleri

Son yıllarda kullanıcı verilerinin gizliliği  silikon vadisinin gündemine oturdu. GDPR gibi yasal düzenlemelerin öne çıkmasının yanı sıra siyasi arenada da teknoloji şirketlerinin bu verilerin güvenliğini yeteri kadar sağlayamadığı ve gizlilik ihlallerine sebebiyet verdiği uzun süredir konuşuluyor.

Son kullanıcılar ise bu alanda geliştirdikleri farkındalık verilerini pazarlamayan ya da gizliliğe önem veren hizmetleri tercih ediyor. Bu kapsamda gizliliğe önem veren kullanıcılar için etik arama motoru alternatiflerini derledik.

Duckduck.go

Etik arama motorları arasında öne çıkan isimlerden biri olan DuckDuckGo, kişisel bilgilerinizi toplamıyor ve paylaşmıyor. Aynı şekilde bu etik arama motorunun arama geçmişinizi depolamadığını da belirtelim. Dolayısıyla bu arama motoru üzerinden reklamların hedefi olmanız pek mümkün değil. Diğer arama motorlarının gizli pencerelerde dahi sizi izlediğini belirten Duckduck.go gizliliğini geri almak isteyenleri davet ediyor.

Searx

Bir metasearch motoru olan Searx, aslında kullanıcılara diğer arama motorlarının sonuçlarını gösteriyor. Ancak bu işlemi yaparken aramalarınıza dayanarak sizin bir profilinizi çıkarmıyor. Kullanıcı verilerini depolamayan Searx, üçüncü partilerle herhangi bir veri paylaşımında da bulunmuyor. Açık kaynak koduna sahip olan Searx'ın geliştirilmesine katkıda bulunmak için github sayfasına göz atmanız da mümkün.

Ecosia

Etik arama motoru alanında DuckDuck.go'dan sonra en fazla bilinen isimlerden biri de Ecosia. Özellikle çevreci yaklaşımı nedeniyle tanınırlık elde eden bu arama motoru, elde ettiği gelirler ve gelir modelleri konusunda şeffaf bir yaklaşıma sahip. Elde ettiği kar ile ağaç diken Ecosia verilerinizi de reklamverenlerle paylaşmıyor. Tüm aramalarınızı 1 hafta içinde anonimleştiren Ecosia, üçüncü parti takip teknolojileri kullanmayı tercih etmiyor.

StartPage

Kendisini "Dünyanın en gizli arama motoru" olarak tanımlayan Startpage, Google'a arama sonuçlarını kayıt ve takip teknolojilerinden arınmış bir şekilde sunması için ödeme yapıyor. Bu sayede Startpage, arama sonuçlarını en iyi şekilde sunabilirken, gizliliği korumaya da devam ediyor. Sunucularında hiç bir kişisel veri saklamayan Startpage, kullanıcılarının profillerini çıkarmıyor ve veri toplamadığı için devlet veya ülke yetkilileriyle paylaşabilecek bir verisi bulunmuyor.

Arama sonuçlarına tıkladığınızda Startpage'i terk ettiğiniz için gizliliğinizden ödün vermeniz söz konusu olabilir Bu nedenle Startpage, Anonim Görüntüleme isimli bir özellik geliştirerek gizliliğinizden öden vermeden arama sonuçlarını ziyaret  etmenizi sağlıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.