Tasarımlarınızı kodlamadan test etmenize imkan sağlayan araç: Maze

Tasarımlarınızı kodlamadan test etmenize imkan sağlayan araç: Maze

Kullanıcı deneyiminin ne kadar önemli olduğuna dair bir çok farklı makale okumuşunuzdur. Özellikle o satın al butonunun renginin değiştirilmesiyle kazanılan milyonlarca dolar yok mu? Her ne kadar şaka gibi gelse de kullanıcı deneyimi gerçekten tahmin ettiğimizden çok daha önemli bir konu.

Kullanıcı devleri her gün binlerce test yaparak geliştirme ve iyileştirmeler yaparken geliştirdiğiniz bir üründe kullanıcı testleri yapmamanız ilk adımda sizi çok daha gerilere götürecek, zaten düşük olan rekabet şansınızı daha da düşürecektir. Bu nedenle kullanıcı deneyimi, testler, raporlar ciddi bir önceliğiniz olmalı.

Kullanıcı testleri yapılırken genelde bir çok girişim ürünü tamamen çıktıktan başlamayı tercih ediyor ama düşündüğümüz zaman bu testleri bu kadar geç yapmak her zaman avantajlı olmayabiliyor. Hele ki kullanıcılar bir ürünü kullanmaya başladıktan sonra basit sorumlarla karşılaşırsa genelde ürünü terkettiği için bu testleri daha erken zamanlarda yapmak çok daha fazla fayda sağlayabiliyor. Kullanıcı kaybetmeyi önlemenin yanında bir de iş gücü kaybının da önüne geçiyor olması çok büyük bir etken.

Canlıda bir ürün üzerinde testler yapmak yerine henüz tasarım aşamasında testler yapmak ve bu testlerin sonuçlarına göre iyileştirmeler yapmak çok büyük avantaj sağlayacaktır. Tam da bu amaçla geliştirilen Maze, henüz prototip aşamasında olan ürünleriniz üzerinde testler yapmanızı sağlayan yapısıyla çok büyük kolaylıklar sağlayan bir araç.

Bir tasarımı kullanıcılarla buluşturmak için kurallar tanımayabildiğiniz, farklı senaryolarla davet ettiğiniz kullanıcıların davranışlarını ölçebildiğiniz ve tüm bunları oldukça detaylı ve anlaşılır raporlarla alabildiğiniz bu araç, freelance kullanıcılar için ücretsiz bir pakete sahip. Bu paket dışında ise 49$ ve 99$ olmak üzere iki farklı paketi bulunuyor. Ücretsiz paketi deneyerek geniş projeleriniz için diğer paketlere geçmeyi değerlendirebilirsiniz.

Kullanımı oldukça kolay olan Maze, gerçekten kendi sayfaları üzerinde kullanıcı deneyimini son derece iyi kullanmış. Kullandığınız zaman bu farkı siz de anlayacaksınız.

Genel olarak 3 aşamalı bir işlem sunan Maze, ilk aşamada sizlere ölçmek istediğiniz görevler tanımlamanızı sağlıyor. Örneğin bir sayfada kullanıcının e-posta adresini girmesini bunun karşılığında bir link indirmesini istiyorsanız bu senaryoya ait ekranları giriyor ve kuralı tanımlıyorsunuz. İkinci adımda Maze herkesin görebileceği bir test linki oluşturuyor ve testleri yapacak kişilere gönderdiğiniz bu link aracılığıyla verileri toplamaya başlıyorsunuz. Eğer tester bulamadıysanız bunun için de bir çözüm sunan Maze, platformunda 50.000'den fazla tester kullanıcıyla size hizmet verebiliyor (kullanıcı ve oturum başına 2.5$'dan başlayan fiyatlarla). Son aşamada ise adım adım hangi kullanıcının nasıl yollar izlediğini, başarı oranlarını ve sıcaklık testleri gibi sonuçları tek bir panelden detaylı olarak incelemenizi sağlıyor.

Şu anda tasarımlarınızı direkt entegre edebilmeniz için Sketch, Invision ve Marvel gibi popüler tasarım aracını destekleyen Maze, hem sağladığı fayda hem de kullanılabilirlik olarak son zamanlarda gördüğüm en başarılı proje. Henüz 1. yılını doldurmuş bir ürün olduğu halde Amazon, Airbnb, IBM gibi firmaların kullanmış olmasına şaşırmamak gerek.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.