Grou.ps, kapanacak olan Google+ gruplarına yeniden hayat veriyor

Grou.ps, kapanacak olan Google+ gruplarına yeniden hayat veriyor

Google+'ın 2 Nisan'da kapanmasıyla birlikte Google'daki gruplar da hayatına veda etmek durumunda kalıyor. Ancak açık kaynaklı çevrimiçi topluluk platformu Grou.ps, 350 binden fazla çevrimiçi topluluğa yeni bir çıkış yolu sunuyor. Google+ kullanıcıları basit bir Migration script ile gruplarını Grou.ps üzerinde çalıştırabilecek. Script'i incelemek isteyenlerin Github üzerinden Migration script'e ulaşabileceklerini de belirtelim.

Google+'ın sunduğu dışarı aktarılabilen veriler ne yazık ki grup üyelerinin e-postalarını veya görselleri içermiyor. Şirket bunun yerine Google + 'nın tamamen kapanmasıyla ortadan kalkacak olan gerçek Google+ sayfalarının linklerine yer veriyor.  Üstelik verilerin formatı da Google’ın daha önce belirttiği üzere ayrıştırması daha kolay olan JSON'a aktarılamıyor. Yalnızca HTML’de kullanılabilen veriler, başka bir platforma geçiş yapmak isteyenler için şartları zorlaştırıyor.

Grou.ps'un kurucusu ve CEO'su Emre Sokullu bu konuda şu ifadeleri kullanıyor:

"Bu durum, Big Tech’in kamuoyu düzenlemesi olmadan kamu yararı için işbirliği yapma isteksizliğinin bir kanıtı. Google+ ürün yöneticileriyle iletişim kurma konusundaki iyi niyetli çabalarımıza rağmen, sadece bürokrasiyle karşılaştık."

"Bu önemli bir sorun, ancak sadece Google + 'a özgü değil. Facebook’un verileri Dışa Aktarma fonksiyonları da aynı şekilde çalışır ve Facebook'u başka bir hizmet için bırakmak  isteyen herkes için temel olarak yararsızdır. Daha fazla ilerleyebilmek ve veri taşınabilirliğine uygulamak için GDPR gibi düzenlemelere ihtiyacımız var, böylece kullanıcılar çevrimiçi varlıklarını bir hizmetten diğerine taşıma özgürlüğüne sahip olabilir."

Grou.ps v2 kendi sunucuları üzerinde açık kaynak yazılım sunarken bir SaaS çözümü olarak da konumlanıyor. Grou.ps'un açık kaynak platformunun iki farklı bileşenden oluştuğunu da belirtelim.

Grou.ps'un API backend'i Heroku gibi bulut servisler üzerinde çalışabilirken, frontend'i herhangi bir yerde ücretsiz ya da ucuz fiyatlara barındırılabilen statik HTML dosyaları üretiyor.

Kullanıcıların  ağlarını Grou.ps’un SaaS platformunda barındırmayı seçmesi de mümkün. Hem sunucu hem de frontend tarafında kullanım kolaylığı sunan Grou.ps SaaS, grup yöneticilerinin çevrimiçi topluluklarını sezgisel olarak yönetebilmeleri için bir kullanıcı arayüzü sunuyor.İki haftalık ücretsiz deneme sürümüne sahip olan bu servis, yöneticilere SaaS'tan kendi sunucularına kolayca geçme özgürlüğü tanıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.