Son yıllarda otonom araçlar, yapay zeka ve sanal gerçeklik kavramlarının yanında ismini sıkça duyduğumuz Nvidia, çizimleri görüntüye çeviren yeni yazılım aracını tanıttı. Nvidia'nın her yıl gelenesek olarak düzenlediği yapay zeka ve derin öğrenme üzerine gerçekleştirdiği etkinlik GTC 2019'da tanıtılan ve bir tür MS Paint olan aracın arkasında yapay zekanın bir kolu derin öğrenme yatıyor.
İsminin Fransız ressam Gauguin ve algoritmasının kısaltması olan GAN'dan alan "GauGAN" çizimlerin boyanmasını, bir boyama kitabındaki nesnelerin boyanması kadar kolaylaşıyor.
Yazılımın algoritmasının, çekişmeli üretici ağlar (GAN) olduğu araç yaratıcı olduğu kadar oldukça yetenekli. Zira Nvidia'nın Derin Öğrenme Araştırmaları biriminin Başkan Yardımcısı Bryan Catanzaro'nun videoda aktardığı bilgilere göre, programda yer yüzünü karla kapladığınızda, program gökyüzünün de farklı bir renge bürüneceğini biliyor. İçinde göl barındıran bir görsele dağ eklediğinizde, suda bu dağın yansımasının olması gerektiğini biliyor.
Catanzaro, programı hayal edenlerin yeni teknolojisi olarak tanımlıyor. Nitekim, çalışmalarını daha hızlı örneklendirebilmek isteyen mimarlar, tasarımcılar için mükemmel bir araç. Ayrıca uygulamanın robot, otonom araçlar konusunda çalışan kişiler için de kullanışlı olabileceği belirtiliyor.
Catanzaro modele girişi, segmentasyon haritası olarak tanımlarken, bunun bir boyama kitabındaki nesneleri boyamak gibi bir şey olduğunu söylüyor. Programda kolayca konumlandırılan nesneler hakkında detay vermeye bile gerek duyulmuyor. Yapay Sinir Ağları sayesinde, hayattaki nesnelere dayalı sahip olduğu büyük bir veriye dayanarak bütün dokuları dolduruyor, boyuyor ve gölgelendiriyor.
Son olarak Nvidia'nın, derin öğrenmeyi eğitebilmek için Flickr üzerindeki 1 milyon izinli görsele başvurduğunu paylaşalım.