Son bir kaç haftadır Apple'ın piyasaya süreceği Netflix benzeri dijital yayın platformu gündeme oturdu. CBS, Showtime, HBO ve Starz ile görüşen şirketin 25 Mart'ta Apple Park'ta gerçekleşcek olan etkinliğinde bu yeni platformu tanıtması bekleniyor. Özellikle donanım alanında teknoloji devi olarak öne çıkan Apple için bu yeni dijital platformun neden önem arz ettiğini birlikte incleyelim.
Apple'ın TV Vizyonu
Apple 2015 yılında 4. nesil yenilenmiş Apple TV'yi tanıttığında şirketin CEO'su Tim Cook şöyle konuşmuştu:
"TV hakkındaki vizyonumuz basit ve belki de biraz kışkırtıcı. Televizyonun geleceğinin uygulamalar olduğuna inanıyoruz."
Bu açıklamadan 3 yıl sonra bu vizyona uygun bir ürün çıkarmaya hazırlanan Apple, kullanıcıların dijital yayın platformu üzerinden hem kendi ürettiği orijinal içeriklere hem de CBS, Showtime ve HBO gibi kanalların içeriklerine erişmesini sağlayacak. 2015'teki vizyonu Apple'ın öncü duruşunu ortaya koysa da Netflix, Amazon Prime ve Hulu tarafından domine edilen pazara şu anda giriş yapması birçok kişiyi şaşırtıyor.
Apple'ın ürün geçmişi
Apple'ın donanım alanındaki ürün geçmişine baktığımızda, şirketin defalarca yeni teknolojilere liderlik ettiğini söyleyebiliriz. Özellikle akıllı telefonlar söz konusu olduğunda 2007'de piyasaya sürdüğü iPhone ile akıllı telefon pazarını şekillendiren şirket, 2010'da da iPadler ile modern tabletler için standartı belirledi.
Ancak günümüzde Apple'ın çıkardığı yeni donanım ürünleri ne yazık ki aynı etkiyi yakalayamıyor. Bu durumda, gelişen küresel pazar dinamikleriyle birlikte rakiplerin güçlü ürünler çıkarmaya başlaması da etkin bir rol oynuyor.
Apple'ın donanım ürünleri ne durumda?
Dünyadaki en popüler akıllı saat olarak konumlanan Apple Watch bile tek bir gecede tüm pazarı şekillendirmek yerine yavaş yavaş popülerlik elde etti. Hatta Apple Watch'ın ilk jenerasyonu çok fazla fonksiyona sahip olmadığı için sıklıkla eleştirildi. Üstelik Apple Watch ilk etapta tüketicileri de etkisi altına alamadı. Öyle ki 2016 yapılan bir araştırmada tüketicilerin yarısı Apple Watch'ın fiyasko ile sonuçlanacağını düşünmekteydi.
Apple'ın akıllı hoparlörü HomePod'a baktığımızda da ürünün iPhone'un 2007'de yarattığı etkiden uzak olduğunu söyleyebiliriz. Dijital asistan alanında Amazon'un Alexa'sı ve Google Asistan hali hazırda yaygın olarak kullanılıyor. Amazon Echo akıllı hoparlör satışlarının yüzde 35.5'ini temsil ederken Google Home cihazları yüzde 30 ile öne çıkıyor. Apple'ın HomePod'u ise pazar payının yüzde 4.1'ini temsil ediyor. Yine de HomePod satışlarının çeyrekten çeyreğe yüzde 45 artış gösterdiğini belirtelim.
iPhone satışları düşüyor, Apple Hizmetleri öne çıkıyor
Donanım tarafında Apple'ın ilk yıllarda yakaladığı etkiyi yakalayamamasının yanı sıra şirket bir süredir iPhone satışlarındaki düşüş ile mücadele ediyor. Ocak ayında Apple yatırımcılarına gönderdiği bir mektup ile açıklamalar yapan Apple CEO'su Tim Cook, 2019 yılının ilk çeyreğine dair gelir beklentilerini düşürdüklerini duyurdu.
Yaşadığı gelişmelerden Çin gibi pazarları sorumlu tutan şirketin, iPhone gelirleri de son çeyrekte yıldan yıla yüzde 15 düşüş gösterdi. Piyasa değeri 6 ayda yüzde 33 oranında düşen Apple, uluslararası piyasada karlılığı düştükçe fiyatlandırma politikasını yeniden düşünmeye başladı. Türkiye de dahil olmak üzere birçok ülkede fiyatlandırma politikasını değiştirmeye planlanan şirket, bu düşüş ile beraber Apple Hizmetlerini öne çıkarmaya başladı.
Özellikle App Store, Apple Pay ve Apple Music gelirleriyle şirket için umut vadeden alanlar olarak konumlanıyor. Aralık çeyreğinde yüzde 19 büyüme kaydeden bu hizmetler Apple'a tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşarak 10.9 milyar dolarlık bir gelir getirdi.
Apple neden dijital yayıncılığa adım attı?
Apple'ın dijital yayıncılık alanında faaliyet göstermesi aslında uzun süredir bekleniyor. Artık olgunlaşan akıllı telefon pazarı Apple'ın yenilikçi kimliğini ortaya koyabileceği alanı daraltıyor. Şirketin yeni teknolojiler kapsamında attığı genişleme adımları ise ilk etapta hızlıca piyasaya sürülebilecek ve gelir getirebilecek durumda değil.
Bu noktada şirketin 2020'de piyasaya sürmesi beklenen bir AR gözlüğü üzerinde çalıştığını ve Project Titan insiyatifi altında geliştirdiği otonom araç yazılımı için kaynaklarının büyük bir kısmını ayırdığını hatırlatalım.Dolayısıyla Apple'ın hali hazırda talep gören ürünler ortaya koyarak, bu ürünler üzerinden hızlıca gelir elde etmek istediğini söyleyebiliriz.
Apple yeni dijital yayın platformunun farkı ne olabilir?
Apple bu yeni ürünüyle 2020’de 42 milyar dolara ulaşması beklenen küresel dijital TV pazarının sıkı rekabetine de adım atmış oluyor. İçerik konusunda özellikle Netflix ve Amazon ile rekabet edecek olan şirket, şimdiye kadar orijinal içeriklere 1 milyar dolar yatırım yaptı.
Oprah ile uzun Süreli bir kontrat imzalayan Apple, bir korku yapımı için M. Night Shyamalan ile çalışıyor ve Amazing Stories antolojisinin uyarlanması için Steven Spielberg ile iş birliği yapıyor. Bunun yanı sıra şirket, James Corden'in 2016 yapımı Carpool Karaoke programını da satın aldı.
Yine de Netflix'in içeriklere 12 milyar dolar yatırım yaptığını düşündüğümüzde Apple'ın daha iyi bir rekabet için daha fazla yatırım yapması gerektiğini söyleyebiliriz.
Öte yandan Apple'ın bu rekabette Netflix ve Amazon'dan çok daha büyük kozu var, o da iPhone. Dünya çapında 900 milyon aktif iPhone kullanıcısı açıklayan Apple, bu yeni yayıncılık platformunu iPhone, iPad ve Apple TV cihazlarına entegre ederse rakiplerinden çok daha hızlı büyüme şansı elde edebilir. Hatta analistlerin Apple'ın 3 yıl ile 5 yıl içerisinde 100 milyon aboneye ulaşacağını öngördüğünü de ekleyelim.
25 Mart etkinliğinde Apple'ın yeni dijital yayın platformunun detayları kesinleşirken, Apple'ın 2015'te ortaya koyduğu vizyonun da gerçeğe dönüşeceğini söylemek mümkün.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap