Mozilla'nın 2.5 GB'a kadar dosya paylaşımına izin veren servisi: Firefox Send

Mozilla'nın 2.5 GB'a kadar dosya paylaşımına izin veren servisi: Firefox Send

Mozilla uzun süredir test ettiği dosya paylaşım hizmeti Firefox Send'i tüm kullanıcılara açtı. Bir link aracılığıyla istediğiniz kişilere dosyalar göndermenizi sağlayan Firefox Send, dosyalar erişim verme konusunda zaman aralığı ya da indirme sayısı tanımlama  gibi özellikler de sunuyor.

Firefox Send ile 2.5 GB'a kadar dosya gönderebiliyorsunuz. Hizmetin test sürecinin başladığı 2017 yılının Ağustos ayında gönderilebilen dosya boyutunun 1 GB olduğunu da ekleyelim. Firefox hesabıyla giriş yapmayan kullanıcılar için dosya gönderim boyutu hala 1 GB olarak belirleniyor. Bir Firefox hesabı açmak ise ücretsiz.

Sunuculardan silinmeden önce bir dosyanın kaç kez indirilebileceğine dair bir sınırlama getirebiliyorsunuz. Bu sınırlama 1 ya da 20 defa olabileceği gibi dosyaların 100 kez indirilmesine de müsade edebilirsiniz. Ayrıca yine dosyalar sunucudan silinmeden önce erişime bir zaman kısıtlaması getirmeniz de mümkün. Bu kısıtlama 7 gün, 1 gün, 1 saat ve hatta 5 dakika olarak bile belirlenebiliyor. Bunun yanı sıra gönderdiğiniz dosyalar için parolalar oluşturarak sadece parlayı bilen kişilerin dosyaya erişmesini de sağlayabiliyorsunuz.

Aslına bakarsanız Firefox Send'in WeTransfer dahil olmak bir çok rakibi mevcut. Ancak Mozilla, Firefox Send'i dosya boyutu kısıtlaması bulunan e-posta servislerinin rakibi olarak konumlandırıyor.  Aynı şekilde Firefox Send ekip çalışması için tercih edilen Google Drive veya Dropbox'ın rakibi olarak da konumlanabilir. Zira bu iki araç da sadece tek bir dosya gönderimi için tercih edilmiyor.

Mozilla paylaştığı blog gönderisinde Firefox Send'i gizlilik ve güvenliğe önem verenler için öneriyor. Aynı zamanda uçtan uca şifreleme detaylarının paylaşıldığı gönderide Mozilla gizlilik ve güvenlik misyon ve ilkelerini de aktarıyor.

Gizlilik ve güvenlik odağıyla öne çıkan Firefox Send aslında geçicilik temasıyla rakiplerinden ayrışıyor. Son zamanlarda teknoloji dünyasının gözdesi olan geçicilik özelliği sayesinde Mozilla Firefox Send'in Dropbox, iCloud, OneDrive ve Google Drive karşısında fark yaratacağını düşünüyor.  Hatırlarsanız Facebook CEO'su Mark Zuckerberg de gizlilik odağında bir sosyal ağ vizyonunu ve gelecek planlarını paylaşırken geçicilik özelliklerinden bahsetmişti. Görünen o ki Snapchat'e borçlu olduğumuz bu özellik, ileleyen süreçte farklı araç ve uygulamalarda karşımıza çıkmaya devam edecek.

Bu arada denemek isteyenlere, web sürümü yayında olan Firefox Send'in tüm tarayıcılardan erişilebilir olduğunu söyleyelim. Aynı zamanda Firefox Send'in Android uygulamasının da bu hafta beta sürümünü yayına alması bekleniyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.