Facebook yeni mesajlaşma platformu ile Apple'a rakip olacak

Facebook yeni mesajlaşma platformu ile Apple'a rakip olacak

Messenger, WhatsApp ve Instagram mesajlaşma hizmetlerini birleştirmeyi düşünen Facebook, bu sayede şirketin mesajlaşma platformlarındaki gizliliği de artırmış olacağını açıklamıştı. Uzun vadede hayata geçmesi beklenen bu özelliğin yeni stratejiyle doğrudan Apple'a rakip olacağı konuşulmaya başlandı.

Aslında Apple ve Facebook, bir süredir birbirlerini farklı alanlarda tamamlıyor. Örneğin, iPhone alan kullanıcılar bu cihazları Facebook ve Instagram'a giriş yapmak için kullanıyor. Facebook'un yeni mesajlaşma platformunun ilk etapta kullanıcıların iPhone almasının önüne geçeceği düşünülmüyor. Ancak zamanla bu mesajlaşma platformunun iMessage yerine geçerek kullanıcıların Android cihazlara geçmesini kolaylaştırması söz konusu olabilir.

Zira şimdiye kadar kullanıcı dostu ara yüzü ve uçtan uca şifrelemesiyle Apple kullanıcılarının Android'e geçmesinin önündeki en büyük engellerden biri oldu. Bu nedenle Apple'ın yüksek talep olmasına rağmen Android için iMessage uygulamasını hiç yayına almadığını söyleyebiliriz. Google tarafına baktığımızda ise hiç bir şekilde iMessage yerine geçebilecek bir mesajlaşma uygulaması üretemediğini söylemek mümkün. Tam da bu nedenle Android kullanıcı sıklıkla Facebook Messenger ve WhatsApp üzerinden haberleşiyor.

Hatta özellikle ABD kullanıcıları iMessage'ı terk edip başka bir uygulama kullanmayı tercih etmiyor. Diğer ülkelerde WeChat ve WhatsApp popülerliğiyle zirveye oynarken ABD'de iMessage öne çıkmaya devam ediyor.

Bu noktada Zuckerberg'in iMessage'ı Facebook'un en büyük rakiplerin biri olarak tanımladığını hatırlatalım. Bunun ötesinde Zuckerberg, WhatsApp, Instagram ve Messenger'ı birleştirmenin amacını da iMessage benzeri bir deneyim yaratmak olduğunu söylemişti.

Tim Cook'un açıklamaları ve Facebook'un Apple Enterprise sertifikasını kötüye kullanmasıyla, Facebook ve Apple arasındaki ipler her geçen gün daha fazla geriliyor. Zuckerberg ise Apple'ın Çin Hükümetiyle ilişkisini eleştirmekten kendini alamıyor. Görünen o ki bu karmaşık ilişkiye önümüzdeki günlerde yeni bir rekabet etkeni de eklenebilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.