Geçtiğimiz yıl boyunca Cambridge Analytica dahil olmak üzere kullanıcı gizliliği konusunda birçok skandala imza atan Mark Zuckerberg, dün paylaştığı notta gizlilik odağındaki sosyal ağ vizyonunu aktardı.
Bir çok kişinin inandırıcı bulmadığı bu notta Zuckerberg, kullanıcılar için gizlilik konseptinin öneminden bahsederken gizlilik odaklı iletişim platformlarının, Instagram ve Facebook gibi açık platformlara kıyasla gelecekte daha da önemli olacağını ifade etti. Gizliliği önceliklendiren sosyal ağ platformlarını bir fırsat olarak gördüğünü belirten Zuckerberg, birçok kişinin Facebook'un bu tarz bir platform geliştiremeyeceğini düşündüğünü de sözlerine ekledi.
Geçtiğimiz aylarda Facebook'un gençlerin telefonunu gözetleyen VPN formundaki Research uygulamasıyla gündeme geldiğini düşünürsek bu konuda Zuckerberg'e hak vermemek elde değil. Hatta bu uygulamanın tıpkı şirketin daha önceki uygulaması Onavo gibi Apple'ın gizlilik ilkelerini ihlal ettiği ve Enterprise sertifikasını kötüye kullandığı için kaldırıldığını hatırlatmakta da fayda var.
Yine de Zuckerberg yazısında uçtan uca şifrelenmiş hizmetlere sahip bir mesajlaşma ve içerik platformuna geçiş yapacaklarını ifade ediyor. Bu noktada WhatsApp'ı örnek gösteren Zuckerberg, uçtan uca şifelemeyle mesajlaşmanın güvenli olduğu bu platforma zamanla aramalar, video aramalar, gruplar, hikayeler, işletmeler ve ödemeler gibi birçok farklı özellik eklediklerini hatırlatıyor.
Bana kalırsa Zuckerberg'in gizlilik odağında bir platform için WhatsApp örneğini kullanması oldukça ilgi çekici. Ne de olsa WhatsApp'ın eski kurucu ortaklarından Jan Koum geçmişte işletme hesapları için WhatsApp'ın uçtan uca şifrelemesinin zayıflatıldığını öne sürmüş, Facebook ise WhatsApp'taki kullanıcı numaralarını kendi verileriyle birleştirmesi sonucunda Avrupa Birliği'ne 122 milyon dolar ceza ödemişti.
Zuckerberg paylaştığı yazıda gizlilik odaklı platformun özelliklerinden bahsederken uçtan uca şifrelemenin yanı sıra başkalarının göremeyeceği özel etkileşimler, hikayeler benzeri geçici içerikler, güvenlik ve güvenli veri depolanması gibi başlıklara değiniyor. Bu başlıklar ve beraberinde gelen alt kırılımlar kulağa hoş gelse de konu Facebook uygulama ailesi olduğunda çoktan sarsılan kullanıcı güveninin yeniden oluşturulması uzak bir ihtimal olarak görünüyor.
Facebook, yaşanan skandallar sonrasında Avrupa, ABD ve Kanada'da ciddi oranda kullanıcı kaybetmiş olsa da uygulama ailesi kapsamında reklam verenler ve Wall Street analistleri için gelecek vadediyor. Tam da bu noktada, akıllarda gizlilik odaklı bir sosyal ağ platformunda Facebook'un nasıl bir gelir modeli geliştireceği sorusu beliriyor.
Zuckerberg bu sorunun cevabını henüz vermemiş olsa da yazıda reklamların ve işletmelerin rollerinde değişime gidileceğinin sinyali veriliyor. Facebook'un gizlilik konusundaki tutumunun bu şaşırtıcı değişimi ise yasa koyucuların Facebook'a karşı olumsuz tavrının giderek güçlenmesiyle ilişkilendiriliyor.
Facebook'un daha geçtiğimiz hafta kullanıcıların güvenlik için eklediği telefon numaralarını Facebook hesaplarıyla ilişkilendirerek arama sonuçlarına eklediğini düşünürsek, sosyal ağ devinin gizlilik odağında bir platform ortaya koyabilmesi için bu söylemlerden çok daha fazlasına ihtiyacı olduğunu söylemek mümkün.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap