Yıldırım: İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin elindeki veriler girişimcilere açılacak

Yıldırım: İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin elindeki veriler girişimcilere açılacak

AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, Bayrampaşa Teknoloji Üssü'nde İBB'nin kendi API'sinin girişimcilere açılacağını söyledi.

Bilim kurulu akademisyenlerden oluşacak

Bayrampaşa’da 1,5 milyar lira yatırımla kurulacak olan Türkiye Teknoloji Üssü'nün girişimciler için oldukça önemli olduğunu belirtelim. Paylaşılan bilgilere göre Bayrampaşa Teknoloji Üssü'ndeki girişimler, İstanbul'un seyahat, trafik, su tüketimi gibi belediye hizmetlerinden doğan anonim verilere bilim kurulu onayıyla erişebilecek. Aldığımız bilgilere göre bahsi geçen bu bilim kurulu da akademisyenlerden oluşacak. İşlenen bu verilerle katma değeri yüksek uygulamaların hayata geçirilmesi mümkün olacak.

Binali Yıldırım'ın açıklamalarına göre İBB'nin bu sistemine erişebilmek için ilk aşamada Bayrampaşa Teknoloji Üssü'nde yer almak gerekecek. Ancak sonraki aşamalarda, veri güvenliği tam olarak sağlandıktan sonra tüm girişimcilere sunulacağını düşünebiliriz.

Türkiye Teknoloji Üssü'nde neler yapılacak?

Bayrampaşa Teknoloji Üssü'nün, üniversitelerin bakanlıkların, yerel yönetimlerin, sanayi ve ticari firmalarının iş geliştirme ve tasarım birimlerinin kümeleneceği bir üs olarak kullanılacağı gelen bilgiler arasında yer alıyor.

Prototipler üretilecek, laboratuvar ve test merkezlerini barındıracak merkezde yurt dışı iş birlikleri yapılabilecek. Merkez tam kapasiteye eriştiğinde aynı anda 6 bin 500 kişinin çalışacağı bir alan haline gelecek. Akademisyenler ve gençlerden oluşan girişimcilerin büyük veriyi işleyerek başta fintech uygulamaları olmak üzere, akıllı şehir uygulamaları ve mobil oyunlar gibi katma değeri yüksek yazılım ve ürünler geliştirmesi, planlanan çalışma alanları olarak aktarılmış.

Böyle bir seçim vaadinin girişimler ve Türkiye'deki teknolojinin geleceği açısından büyük önem taşıdığını hatırlatalım. Seçim döneminde liderlerin birbiri ardına teknolojiye yönelik açıklamalarını görebiliyoruz. Yapay zeka gibi konular tüm liderlerin dilinde yer alırken, İBB verilerinin girişimcilere açılması ve buradan katma değerli işlerin ortaya çıkarılmaya çalışılması, bu seçim döneminde ayağı yere basan tek vaat olarak dikkat çekiyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.