Londra merkezli yatırım şirketi MMC Ventures'in yaptığı bir araştırma sonucunda Avrupa'da yapay zeka şirketi olarak tanımlanan teknolojik girişimlerin yüzde 40'ının belirttiği üzere yapay zeka kullanmadığı ortaya çıktı. 13 Avrupa ülkesinde 2 bin 830 yapay zeka şirketi üzerinde çalışma yapan MMC, her firmanın aktivitelerini, odağını ve yatırımlarını inceledi.
MMC araştırma başkanı David Kelnar konu hakkında şöyle konuştu:
İncelenen şirketlerin yüzde 40'ında yapay zekaya dair herhangi bir kanıt bile göremedik. Bu da yapay zeka şirketi olduğu varsayılan ya da düşünülen kurumların muhtemelen yapay zeka şirketi olmadığını gösteriyor.
Yine de bu girişimlerin yapay zeka girişimi olarak sınıflandırılmasının her zaman şirketten kaynaklanmayabildiğini de belirtelim. Bu noktada üçüncü parti analiz sitelerinin de bu sınıflandırmadan sorumlu olduğu düşünülüyor. MMC'nin raporuna göre sahte yapay zeka girişimlerinin yüzde kaçının aktif olarak müşterilerini yanılttığı tam olarak bilinmiyor.
Bunun yanı sıra rapora göre müşterileri yanlış yönlendiren girişimlerin bu durumu açıklığa kavuşturmamasının ciddi faydaları bulunuyor. Çünkü yapay zeka kavramı, girişimlerin yatırımcı çekmesine yardımcı oluyor. Bu noktada MMC, yapay zeka kullandığını iddia eden şirketlerin, diğer şirketlere oranla yüzde 15 ile 50 arası daha fazla yatırım bulabildiğini belirtiyor. Hatta Kelnar, bir çok girişimin bu yanlış sınıflandırmanın farkında olduğunu ancak bu konudaki kayıtları düzeltmeyi önemsemediklerini düşünüyor.
MMC'nin raporuna göre yapay zeka ve makine öğrenmesi kullanan girişimlerin bu teknolojileri kullanma amacı ise oldukça sıradan. Araştırmaya katılan girişimler yüzde 26 oranında chatbotlara yapay zeka eklerken, yüzde 21 oranında yapay zekayı sahteciliği tespit etmek için kullanıyor.
Görünen o ki girişimcilik ekosisteminde bir şirketin yapay zeka kullandığını iddia etmesi, yapay zeka kullanmasından çok daha kolay.