Yakın zamanda Google'ın yürüttüğü şirket içindeki maaş ödemelerinin eşitliğini ele alan bir araştırma, şirketteki bazı erkeklerin kadınlardan daha az maaş aldığını ortaya koydu. Araştırmaya göre 4. seviye yazılım mühendisi olan erkekler, aynı pozisyondaki kadınlardan daha az maaş alıyor.
Bu arada Google'ın maaş dağılımdaki eşitsizliği dengelemek için 10 bin 677 çalışanına toplamda 9.7 milyon dolar ödeme yaptığını ekleyelim. Bu ödemeyi alan çalışanların ne kadarının erkek olduğu ise henüz bilinmiyor. Üstelik Google'ın da bu detaya dair daha fazla veri paylaşmak istemediğini belirtelim.
Şirket, erkeklerin daha az maaş almasının ise 2018'de 2017'ye oranla maaş eşitsizliğini dengelemek için daha fazla ödeme yapılmış olmasıyla ilişkilendiriyor. Şimdiye kadar erkeklerin şirketin iş gücünün yüzde 69'unu temsil etmesine rağmen daha yüksek maaş alması eleştirilmişti. Hatta Google eski ve yeni çalışanlarından 8 bin 300 kadının temsil edildiği bir davada şirketteki kadınların erkeklerden daha az maaş aldıkları ifade edilmişti.
2017'de Google'ın 6 iş grubundaki maaş açıklarını kapamak için 228 çalışana 270 bin dolar ödediğini de ekleyelim. Google ayrıca kullandığı yeni işe alım analizini de şirketin daha fazla dengeleme yapmasının bir nedeni olarak gösterdi. İşe alım tekliflerindeki farklılıkları bulmak için tasarlanan bu yeni analiz, maaş dağılımdaki eşitsizliği dengelemek için harcanan toplam tutarın 49'unu oluşturuyor.
Google'ın Maaş Eşitliği Lider Analisti Lauren Barbato paylaştığı blog gönderisinde konuyla ilgili şu ifadelere yer verdi:
Ücret eşitliği analizimiz, ücretlendirmenin aynı işteki, aynı düzeydeki, konumdaki ve performanstaki çalışanlar için adil olmasını sağlar, ancak bunun hikayenin sadece bir parçası olduğunu biliyoruz. Seviyelendirme, performans derecelendirme ve terfiler de ödemeleri etkilediği için, bu yıl, sonuçların tüm çalışanlar için adil ve eşit olmasını sağlamak adına bu süreçlerin kapsamlı bir incelemesini gerçekleştiriyoruz.
Her ne kadar Google'ın araştırması beklenenden farklı bir sonuç ortaya çıkarmış olsa da şirket, kendisine açılan ödeme ayrımcılığına dair davaya karşı mücadele etmeye devam ediyor. Aynı şekilde ABD Çalışma Bakanlığı'nın da şirketin eşit ödeme konusunda yasalara uyup uymadığını kontrol etmek için maaş verilerini almak adına Google'a dava açtığını hatırlatalım.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap