Bill Gates ve Jeff Bezos destekli fon, jeotermal enerji projelerine yatırım yapacak

Bill Gates ve Jeff Bezos destekli fon, jeotermal enerji projelerine yatırım yapacak

Arkasında Jeff Bezos, Bill Gates ve Jack Ma gibi önemli iş adamlarının bulunduğu yatırım şirketi Breakthrough Energy Ventures, Baseload Capital adlı bir jeotermal proje geliştirme şirketine 12,5 milyon dolar yatırım yapıyor. Baseload Capital, İsveçli ana şirketi Climeon tarafından geliştirilen teknolojiyi kullanarak jeotermal enerji santrallerini geliştirmek için sermaye sağlayan bir proje yatırım şirketi olarak faaliyet gösteriyor.

Google’ın çatı şirketi olan Alphabet de yakın zamanda gerçekleştirilen finansman turunda Dandelion Energy’ye 16 milyon dolarlık yatırım yapmıştı. Climeon da tıpkı Alphabet'in yatırım yaptığı Dandelion gibi jeotermal enerjiden faydalanmak için standart makineler üretiyor. Ancak Dandelion, tüketicileri evde ısıtma sağlama teknolojisi ile hedef alırken, Climeon jeotermal enerjiyi elektriğe dönüştürüyor. Bir şirket sözcüsüne göre, şirketin yaklaşık iki metre küplük modülleri 150 kilovat elektrik üretiyor. Bunun da kabaca 250 Avrupalı ​​haneye güç verebilecek seviyede olduğunu söyleyebiliriz.

2011 yılında kurulan Climeon, bir yıl önce ise kendi teknolojisini kullanan enerji santrallerini inşa etmek için özel amaçlı araçlara yatırım yapmak üzere Baseload Capital'ı hayata geçirdi. Baseload Capital, bu şirketlerdeki hisse senetlerini alıyor ve onlar için borç finansmanı sağlıyor.

Climeon ve Baseload Capital, jeotermal, nakliye ve ağır sanayi olmak üzere üç ana sektöre odaklanıyor. Şirketin modüler birimleri tesislerin ölçeklendirilmesini veya hizmetten kaldırılmasını kolaylaştırıyor. Müşteriler Climeon'un enerji santrali yönetim yazılımı için her yıl modül başına 5 bin 500 Euro harcıyorlar. Şirket şu ana kadar yaklaşık 88 milyon dolarlık bir sipariş biriktirme listesine sahip olduğunu da belirtiyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.