Şimdiye kadar güneş enerjisiyle çalışan Aquila drone'undan taşıyıcılar için açık kaynak yazılım ve donanımlara kadar internet alt yapısını geliştirmek için birçok proje üreten Facebook, MWC Barcelona etkinliğinde bu misyonundan vazgeçmeyeceğini ifade etti.
Facebook Mühendislik Direktörü Yael Maguire MWC'de yaptığı bir röportajda durumu şu sözlerle dile getirdi:
“En başından beri tutarlı olan tek şey, sihirli bir çözümün olmaması. Ekosistemin farklı bölümlerine katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Ekosistem, Terragraph gibi şeyler yaptığımız yoğun kentsel pazarlarda veya Express Wi-Fi yaptığımız kırsal pazarlarda bulunabilir. ”
Facebook'un MWC'de devam eden internet alt yapısı projelerini genişletmek için kurduğu yeni ortaklıkları ve oluşturduğu yeni projeleri paylaştığını da belirtelim. Açıklanan projeler arasında en çok ilgi çekenlerden biri de Internet para Todos (IpT) Peru isimli proje oldu.
Bu projeyle birlikte Facebook, ekonomik açıdan uygun bir kırsal mobil altyapı sağlayıcısı oluşturmanın mümkün olduğunu göstermek istiyor. Şirket bu proje için Telefonica, IDB Invest and CAF ile iş birliği yapıyor. Facebook'un ürettiği bu yeni açık erişim ağının tüm taşıyıcılara açık olması hedefleniyor.
Maguire projeyi şu cümlelerle detaylandırdı:
"Peru’nun kırsal kesimlerindeki küçük toplulukları, dünyanın diğer kesimlerinden bağımsız olarak bağlamayı düşünmek ekonomik olarak gerçekten zor. Bunun arkasında yatan fikir, açık erişimli ortak altyapıyı yaratabilmemiz ve başkalarının iş modellerinde yenilik yapmasına ve rekabet yaratabilmesine olanak sağlayabilmemiz."
Şimdilik bu model üzerinde çok fazla test yapılmadığını belirten Maguire, bu modelin çalışması halinde Facebook'un, zaman içinde bu modeli diğer yerlerde de hayata geçirmeyi planladığını ifade ediyor. Eğer bu model çalışırsa, bir adım sonrasında ticari tedarikçilerin, bu küçük kırsal toplulukları birbirine bağlayarak para kazanılabildiğini görmesi bekleniyor.
Bu arada şirketin etkinlikte açıkladığı dikkat çeken gelişmelerden biri de Nijerya'daki 750km'lik açık erişim fiber projesine yatırım yapması oldu. Bu projeyle birlikte bir milyondan fazla insana fiber bağlantı sağlanması hedefleniyor. Üstelik Facebook, bu projeye bir çok yerel devlet mercisiyle birlikte yatırım yapıyor. Hatırlarsanız şirket daha önce benzer bir projeye Uganda'da da imza atmıştı.
Uganda projesinde ciddi bir deneyim kazandıklarını belirten Maguire, özellikle bu projede fiberin büyük su kütlelerinin altına ekonomik olarak nasıl yerleştirilebileceğini öğrendiklerini söyledi. Aynı şekilde yerel bürokrasiyle nasıl çalışmaları gerektiğini de bu projede öğrendiklerini söyleyen Maguire, bürokrasinin teknik zorluklardan daha zor olduğunu ifade etti.
Şu an ürettiklerinden daha yeni bir teknoloji bulunmadığını söyleyen Maguire, aynı zamanda bu projelerin küçük ölçekli olduğunun da farkında. Buna rağmen Facebook, bu alandaki deneyimlerini arttırdıkça çalışmalarını büyüterek Africa, Latin Amerika ve Asya- Pasifik bölgesine daha fazla proje getirecek.
Bunların yanı sıra Facebook'un etkinlikte Express Wif-Fi hizmeti için yeni ortaklarını duyurduğunu da belirtelim. Güney Afrika'da Cell C, Gana'da Vodafone ve Filipinlerde Globe ile ortaklık kuran Facebook, Hindistan, Nijerya, Kenya, Tanzanya ve Endonezya'da da ortaklıklara sahip.
Express Wi-Fi projesinde Facebook, internet sağlayıcıları ve mobil operatörlerle iş birliği yaparak kendi Wi-Fİ işlerini kurmalarına yardımcı olacak. Böylece yerel girişimciler, komşularına internet erişimi sağlayabilecekleri araçlara sahip olacak.
Facebook'un ayrıca etkinlikte Magma'nın yayına alındığını duyurdu. Yeni ir açık kaynaklı platform olan Magma, mobil ağ dağıtımını taşıyıcılar için kolay hale getiriyor. Magma'nın ortağı Telefonica, Latin Amerika'da bu teknolojiden faydalanırken, BRCK Kenya'daki yeni bir LTE ağında pilot olarak kullanıyor.
Şirketin başarılı projelerinden biri olan ve şehirdekilere hızlı internet bağlantısı sağlayan Terragraph'ın Yunanistan'ın Atina ve Brezilya'nın Curitiba şehrinde yeni testlere başladığını da ekleyelim.
Donanım tarafında da yeni ortaklıklara imza atan Facebook'un destek aldığı Nokia ve Radwin gibi isimlere MikroTik ve Cambium Networks'ü eklediğini söylemekte fayda var. Görünen o ki; dünyanın her yerine internet götürme misyonundan vazgeçmeyen Facebook, hala küçük ölçekte faaliyet bu projeleri geniş kitlelerin erişimine sunmaya kararlı.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap