Sektörel bazda Türkiye'nin 2018 SEO analiz raporu

Sektörel bazda Türkiye'nin 2018 SEO analiz raporu

Performans ajansı Brands & Clicks, Türkiye'nin 2018’de SEO alanında en iyi performans gösteren markalarını hazırladığı raporda bir araya getirdi. Raporunda sektörel olarak markaların Google Arama Hacmi, MOZ ve ahrefs domain otoritesi,  Semrush ve Alex sıralaması gibi kriterlerde gösterdikleri performansı listeyen Brands & Clicks adeta markaların SEO karnesini çıkardı.

Online Bilet

Raporda yer alan verilere göre Online Bilet sektöründe Enuygun MOZ'da yüzde 51 ile ilk sırada yer alırken biletall, ahrefs'te yüzde 60 oranıyla öne çıkıyor. Google arama hacmi söz konusu olduğunda ise Skyscanner, 673 bin ile tüm rakiplerini açık arayla gerisinde bırakıyor.

Google PageSpeed Mobil'de yüzde 81 ile bilet bayisi öndeyken rekabetin yüksek olduğu Google PageSpeed Masaüstünde Turna.com yüzde 100 ile zireveye oturuyor. En Uygun, Alexa sıralamasında 30. olarak öne çıkarken, SimilarWeb'deki 7 milyonluk trafiği ile rakiplerini arkasında bırakıyor.

İnternet Sağlayıcıları

Rapordaki verilere göre İnternet Sağlayıcıları sektöründe Türk Telekom MOZ'da yüzde 56 ile ilk sırada yer alırken, ahrefs'te yüzde 79 oranıyla birinciliğini koruyor. 2.24 milyonluk Google arama hacmiyle rakiplerini ciddi farkla geride bırakan Türk Telekom, semrush sıralamasında 88. olarak yine rakiplerinin önüne geçiyor.

Uydunet ise GTmetrix'teki 4.2 saniyelik açılış süresiyle ilk sırada yer alıyor. Google PageSpeed Mobil'de yüzde 71 ile rakiplerini gölgede bırakan Uydunet,  Google PageSpeed Masaüstünde de yüzde 100 performans gösteriyor. Türktelekom Alexa'da 89. uncu sırada öne çıkarken, SmilarWeb'deki 14.5 milyonluk trafiği ile rakiplerini açık ara geride bırakıyor.

Sosyal Medya

Rapora göre Sosyal Medya sektöründe rekabet çetin geçiyor. Facebook, YouTube, Instagram, Twitter ve Tumblr MOZ'da yüzde 10o performans gösteriyor. ahrefs'te ise Facebook diğer sosyal ağlardan küçük bir fark sergileyerek yüzde 100 oranıyla öne çıkıyor. 83 Milyonluk Google arama hacmiyle YouTube, 68 milyonluk arama hacmine sahip Facebook dahil olmak üzere diğer sosyal ağları gerisinde bırakıyor.

YouTube'un Semrush sıralamasında 2. sırada yer alarak zirveye oturduğunu da ekleyelim. Google PageSpeed Mobil'de yüzde 98 ile LinkedIn öne çıkarken, Google PageSpeed Masaüstünde LinkedIn, Swarm, Twitter, Instagram ve Facebook  yüzde 100 performans sergiliyor. YouTube, Tıpkı Semrush'ta olduğu gibi Alexa sıralamasında 2. sıraya yerleşerek rakiplerini geride bırakırken, SmilarWeb'deki 24 milyarlık trafiği ile zirveye oturuyor.

İlan Siteleri

Rapora göre İlan Siteleri arasında Sahibindencom, MOZ'da yüzde 78 ile öne çıkarken,  ahrefs'te ise yüzde 85 ile rakiplerini geride bırakıyor. 24.4 milyonluk Google arama hacmiyle rakiplerine açık ara fark atan sahibinden, aynı farkı Semrush sıralamasında 6. sırada yer alarak gösteriyor.

Zingat, Google PageSpeed Mobil'de yüzde 63 ile öne çıkarken, Google PageSpeed Masaüstü'nde yüzde 100 performans sergileyerek ilk sıraya yerleşiyor.  Tıpkı Semrush'ta olduğu gibi Alexa'da da 6. sırada yer almasıyla dikkat çeken Sahibinden.com,  SmilarWeb'deki 107 milyonluk trafiği ile sektöründeki diğer siteleri geride bırakıyor.

E-Ticaret

Rapora göre E-Ticaret sektöründe Hepsiburada MOZ'da yüzde 65 ile ilk sıraya yerleşiyor. n11 ise ahrefs'te yüzde 82 ile Trendyol'u yüzde 1'lik bir farkla geride bırakıyor. 91 Milyonluk Google arama hacmiyle Trendyol rakiplerini açık ara geride bırakırken, Hepsiburada'nın semrush'ta 23. sıraya yerleştiği görülüyor.

Akakçe, Google PageSpeed Mobil'de yüzde 7o ile öne çıkarken,  Google PageSpeed Masaüstünde de yüzde 100 performans gösteriyor. n11, Alexa Sıralamasında 11. sırada yer alırken,  hepsiburada SmilarWeb'deki 97.8 milyonluk trafiği ile dikkatleri üzerine çekiyor.

Elektronik

Raporda yer alana verilere göre Elektronik sektöründe Apple, MOZ'da ve ahrefs'te sergilediği yüzde 97'lik performansı ile ilk sıraya yerleşiyor. Samsung ise 550 binlik Google arama hacmiyle rakiplerini geride bırakıyor.  Semrush'ta 40. sıraya yerleşerek  öne çıkan Apple,  GTmetrics'teki 1.6 saniyelik açılış süresiyle zirveye oturuyor.

Xiaomi, Google PageSpeed Mobil'de yüzde 79 ile öne çıkarken, Google PageSpeed Masaüstünde Xiaomi, Apple ve Huawei yüzde 100 performans gösteriyor. Apple, Alexa Sıralamasında 124. sırada yer alarak rakiplerinin önüne geçerken, Samsung SmilarWeb'deki 916 milyonluk trafiği ile rakiplerini açık ara arkasında bırakıyor.

Sektörlerinde öne çıkanlar

Rekabetin yüksek olduğu sektöründe Facebook ilk sıraya yerleşirken, Turizm alanında birinci sırada etstur yer alıyor. A101 süpermarketler arasında zirveye otururken, teknoloji marketler arasında birinciliği Vatan Bilgisayar kazanıyor. TV kanallarının ilk sırasında ise HaberTürk yer alıyor.

İnternet sağlayıcıları arasında Türk Telekom ilk sıraya yerleşirken, otomotiv alanında Volkswagen birinci sırada yer alıyor. Enuygun online bilet sektöründe zirveye otururken, kozmetik mağazaları arasında birinciliğe gratis yerleşiyor. Sigorta şirketlerinin ilk sırasında ise Allianz yer alıyor.

Giyim sektöründe ZARA ilk sıraya yerleşirken, havayolları arasında THY birinci sırada yer alıyor. Hastaneler arasında Memorial zirveye otururken, haber sitelerinin birinciliğe yerleşen ismi Hürriyet oluyor. İlan sitelerinin ilk sırasında ise Sahibinden.com yer alıyor.

Akaryakıt sektöründe Shell ilk sıraya yerleşirken, e-ticaret sektöründe hepsiburada.com birinci sırada yer alıyor. Elektronik markaları arasında Apple zirveye otururken, bankaların birinciliğe yerleşen ismi Garanti oluyor. Futbol kulüplerinin ilk sırasında ise Fenerbahçe yer alıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.