Katlanabilir telefonlar: Geleceğin teknolojisi mi para tuzağı mı?

2019 yılının akıllı telefon trendi olarak karşımıza çıkan katlanabilir akıllı telefonlar, teknolojik devrim mi yoksa para tuzağı mı?
Katlanabilir telefonlar: Geleceğin teknolojisi mi para tuzağı mı?

Akıllı telefon trendlerinin her yıl oldukça hızlı bir şekilde değiştiğini yakından takip ediyoruz. Yaklaşık son 2 yıldır akıllı telefon dünyasında bir "çentik" salgını baş gösterdi. Essential Phone ile başlayan çentik macerası iPhone X modeli ile birlikte önemli bir popülerlik kazandı.

2018 ve 2019 yıllarında  karşımıza çıkan telefonların büyük çoğunluğu çeşitli çentik şekillerine sahipler. Hatta çentik kullanmak istemeyen markaların farklı yollara başvurduklarını ve kızaklı akıllı telefon ürettiklerine bile şahit olduk. Akıllı telefonların ve mobil dünyanın tüm trendleri her yıl olduğu gibi MWC'de yani Mobil Dünya Kongresi'nde şekilleniyor.

Akıllı telefon dünyasının yeni trendi: Katlanabilir akıllı telefonlar

Webrazzi olarak Barselona'da yerinden takip ettiğimiz MWC 2019'un bize sunduğu en büyük akıllı telefon trendi ise katlanabilir akıllı telefonlar oldu. Katlanabilir akıllı telefon fikri çok havalı gibi görünse de maalesef karşımıza çıkan katlanabilir akıllı telefon modelleri işlevsellikten çok uzak. Bunun temel nedeni ise katlanabilir akıllı telefonların henüz yolun çok başında olmaları.

Katlanabilir akıllı telefonların ilk örneklerinden olarak karşımıza çıkan Royole FlexPai, maalesef oldukça kötü bir tasarıma sahip. Royole FlexPai modelini Samsung, Huawei, TCL, Oppo ve Xiaomi gibi markaların takip ettiklerini ve katlanabilir akıllı telefonlarını görücüye çıkardıklarını da ekleyelim.

Öncelikle katlanabilir akıllı telefonlara ihtiyacımız olup olmadığı çok büyük bir soru işareti. Bu soru işaretini bir kenara bıraktığımızda ise karşımıza işlevsellik ve fiyat problemleri çıkıyor. Geçtiğimiz günlerde tanıtılan Samsung'un katlanabilir akıllı telefon modeli olan Samsung Galaxy Fold'a yakından bakalım.

Samsung da dahil olmak üzere tüm akıllı telefon üreticileri çerçeveleri ortadan kaldırmaya ve en başarılı ekran gövde oranına sahip olan modelleri sunmayı hedefliyorlar. Samsung Galaxy Fold'un tablet modu kabul edilebilir çerçevelere sahip olsa da modelin telefon halindeki ekranı oldukça kalın çerçevelere sahip. Kalın çerçeveleri nedeniyle oldukça kötü bir ekran gövde oranına sahip olan Samsung Galaxy Fold, estetikten uzak.

Asıl korkutucu olan ise Samsung Galaxy Fold modelinin 1890 dolar fiyat etiketine sahip olacak olması. Günümüzde amiral gemisi modellerin yurt dışında 1000 - 1100 dolar arasında değişen fiyat etiketlerini sahip olduklarını da ekleyelim. Kısacası Samsung Galaxy Fold korkunç bir etiket fiyatına sahip.

2 bin 299 euro fiyat etiketi!

Tabii ki Samsung'un fiyat konusunda yalnız olmadığını da belirtelim. Dün itibariyle katlanabilir akıllı telefon modeli olan Mate X'i tanıtan Huawei, katlanabilir akıllı telefon modelinin fiyatını ise 2 bin 299 euro olarak açıkladı. Söz konusu fiyat etiketinin üst düzey bir akıllı telefonun fiyatının iki katından daha fazla olduğunun altını çizelim.

Uzun zamandır akıllı telefonların daha ince ve daha estetik tasarımlara sahip olmaları için çeşitli çalışmalar yapılıyordu. Fakat karşımıza yeni yeni çıkmaya başlayan katlanabilir akıllı telefonlar bu çalışmaları ortadan kaldıracaklarmış gibi görünüyor. Evet katlanabilir akıllı telefon teknolojisinin henüz yolun çok başında olduğunu kabul etmemiz gerekiyor.

Fakat yolun henüz çok başında olan tasarım anlamında kalın, estetikten ve işlevsellikten yoksun katlanabilir telefonların böylesine yüksek fiyatlardan satışa sunulması ise şu an baktığımızda bir teknolojik devrimden çok bir para tuzağı gibi görünüyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.