Alan adı sektörünün dünyadan ve Türkiye'den 2018 istatistikleri

Alan adı sektörünün dünyadan ve Türkiye'den 2018 istatistikleri

Türkiye’nin önde gelen alan adı ve web hosting kuruluşu Natro, 2018’de sektörde yaşanan önemli gelişmelerle ilgili bir infografik yayınladı. Domain sektörünün dünyada ve ülkemizdeki istatistiklerini içeren infografikte Domain sektörü büyüme oranı, popüler uzantılar ve en çok kayıt edilen ülke domaini gibi bilgilere yer verildi

Domain sayısı 342 milyonu aştı

Yayınlanan Infografie göre 2018 yılının üçüncü çeyreğinde dünyada kayıt edilen toplam domain sayısı 342 milyonu aşarken, bu rakamla birlikte sektörün büyümesi geçtiğimiz yıl aynı döneme göre yüzde 3,5 artış gösteriyor.

Dünya’da en çok domain kayıt eden ülke 116 milyondan fazla domain ile ABD olarak öne çıkarken, Dünya’da en çok kayıt edilen domain uzantısına bakıldığında .com'un açık ara zirveye oturduğu görülüyor.  137.6 milyon kayıt sayısı ile liderliği elden bırakmayan .com'u 22.7 milyon ile .cn uzantısı takip ediyor.

.com'u takip eden .cn uzantısının 2018 yılında .tk'yı geride bırakarak En Çok Kayıt Edilen Ülke Domain'i unvanını kazandığını da belirtelim. Infografiğe göre Toplam Kayıtlı Yeni Domain sayısı 24 milyona yaklaştı.

Yeni domainler, tüm domainlerin yüzde 6,8'ine denk gelirken, 3,8 milyon kayıt ile .Top uzantısı, yeni domain uzantıları arasındaki en büyük payı aldı. .Top'un yeni domain uzantıları arasından yüzde 14,4'lük bir pay aldığını da ekleyelim.

İnfografikte yer alan verilere göre dünya genelindeki toplam aktif web sitesi sayısı 188 milyonu aşarken, 2018'in en değerli domain satışı 3.5 milyon dolara gerçekleşen ice.com'a ait oldu. .com ve .net için en çok aranan kelimelerin ilk sırasında ise Avukat ve Şirket yer alıyor.

İnfografikte Türkiye'de Kayıtlı gTLD adedinin 1.1 milyonun üzerinde olduğu belirtiliyor. Türkiye'nin yeni domain uzantılarındaki dünya sıralamasında 13. sırada yer aldığını ekleyelim.

Türkiye'de en çok kayıt edilen yeni domain uzantısı 110 binin üzerinde kayıt ile .xyz olarak öne çıkarken, en çok yeni domain uzantısı kaydeden firma yüzde 49 ile Natro oldu.

Türkiye’de kayıt edilen toplam alan adı uzantılarına baktığımızda 21 binden fazla kayıtla .istanbul ve .ist'in öne çıktığını görüyoruz. Türkiyede kayıt edilen toplam yeni domain uzantısı ise 221 bini geçiyor. Kaydedilen .com.tr domain sayısının 329 bin aştığını söylemekte de fayda var.

Infografikte paylaşılan verilere göre 2018'de Natro'nun yönetimindeki domain sayısı 500 bin aşarken, 171 binden fazla alan adına barındırma hizmeti sundu.

390 binin üzerinde müşteriye sahip olan Natro, Hosting sektöründe pazardan yüzde 29'luk bir pay alıyor.

Backorder sistemiyle ön sipariş verilen kayıtların yüzde 92.4'ünü sorunsuzca kaydeden Natro, 105 binden fazla xyz., site ve blog gibi yeni domain uzantısına sahip alan adını kaydetti. Ayrıca şirketin açtığı ikinci el alan adı platformunda 2o binden fazla alan adının satışa çıkartıldığını da belirtelim.

Sahip olduğu domain değerleme aracında 45 binden domain sorgulanan Natro, aynı zamanda .istanbul ve .ist alan adını dünyada en fazla kayıt eden firma olarak öne çıkıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.