Hızlı Tüketim şirketlerinin e-ticaret yolculuğu

Hızlı Tüketim şirketlerinin e-ticaret yolculuğu

Bugün Raffles İstanbul’da gerçekleştirdiğimiz Webrazzi E-Ticaret 2019'da  hızlı Tüketim şirketlerinin e-ticaret yolculuğu konuşuldu. P&G E-ticaret pazarlama müdürü Umut Kurttaş ve PepsiCo Türkiye'nin Dijital Pazarlama ve E-Ticaret Direktörü Didem Namver'İn katılımıyla gerçekleşen oturumda FMCG dinamikleri ele alındı.

P&G'den Umut Kurttaş e-ticaret penatrasyonunun Türkiye'de yüzde 30 seviyesinde seyrettiğini ancak e- FMCG sözkonusuydu olduğunda bu rakamın yüzde 5'e denk geldiğini ifade etti. Kurttaş, uygulamalar ve pazarlama hamleleriyle Türkiye'nin potansiyeline yatırım yaptıklarını da belirtti.

Türkiye pazarında olası bir 3 kat büyümenin 2- 3 seneyi bulabileceğine dikkat çeken Kurttaş, aynı zamanda e-ticaretim mağaza yansımalarına da değindi. Bu kapsamda Kurttaş, mağazayı ziyaret eden müşterilerin yüzde 40'ının son bir sene içerisinde fiyatları dijitalden kontrol etmiş olduğunu söyledi. Aynı şekilde sosyal medyada kredi kartı kullanımın yüzde 42 oranında olduğunu ifade eden Kurttaş, bu anlamda Türkiye'nin gelecek vadettiğini belirtti.

Pepsi'den Namver ise e-FMCG'nin payının artış gösterdiğini ancak yiyecek içecek dikeyinin e-ticaret alanında daha fazla bariyer ve zorlukla karşılaştığını belirtti. Bu zorlukları Son Kullanma Tarihi, kargo sıkıntıları ve kullanıcıların fiziksel alışveriş alışkanlıkları olarak örnekleyen Namver, öte yandan kullanıcılarda alışkanlık değişiklikleri gözlemlediklerini de belirtti.

Test et ve öğren prensibiyle alışkanlıkların evrildiğini gözlemledikleriniz söyleyen Namver, bu değişiklikte Migros Sanal Market ve Getir'in payının büyük olduğunu ifade etti. Raporlar incelendiğinde Türkiye'nin Avrupa'dan 2-3 yıl bazen de 5 yıl geride olduğunu belirten Namver, bir kaç araştırma sonucu paylaştı. Namver'in paylaştığı sonuçlara göre İngiltere'de e-ticaretin toplam payının 2023'te bakkallar ile aynı seviyeye gelecek, Fransa'da ise indirimli marketler ile e-ticaretin aynı seviyeye geleceği ön görülüyor.

Kurttaş perakendenin online alışverişte yüzde 4'lük bir payı olduğunu belirtirken e-FMCG'nin çok daha düşük oranlarda seyrettiğini ifade etti. Bu dönemi pazarlamacılar için rüya dönemi olarak tanımayan Kurttaş, "Tüketiciye hiç olmadığı kadar yakınız." dedi. Anlık olarak ürün yorumu alabildiklerini ve performans ölçümü yapabildiklerini söyleyen Kurttaş, özel ürünler üretme konusunda AR-GE'yi besleyebildiklerini de ekledi. Bu kapsam yeni Gillette başlığı kutuları ve kargoya hazır koliler gibi teslimat konusundaki yeniliklere de değindi.

Namver ise pazarlama stratejilerinin temeline özel günleri yerleştirdiklerini belirterek, Doritos ve gaming, Lipton Icetea ve yemek eşleştirmelerini paylaştı. Namver, bu yıl bu stratejiyi genişleterek içecek ve atıştımalıklardan oluşan avantajlı paketler oluşturduklarını aktardı. Hedefin üzerinde geri dönüşler aldıklarını söyleyen Namver,  iş ortaklarının da bu sonuçlar karşısında şaşırdığını ifade etti.

Black Friday, en uzun gece ve Yılbaşı'nın dahil olduğu Kasım ve Aralık aylarında iyi bir ivme yakaladıklarını belirten Namver, maç geceleri ve all star için özel paketler hazırladıklarını da belirtti. Özellikle Trendyol, Getir ve Migros Sanal Market üzerinden satışa sundukları ürünlerin paket halinde daha fazla ilgi çektiğini ve bu pazarlama stratejisinden olumlu sonuçlar alındığını belirtti.

Kurttaş da bu kapsamda offline müşterilerin en çok ciro yaptığı dönem olan Aşure ayını dijitale aktardıklarını söyledi.Kurttaş, bu aya özel olarak iki perakende ortağı ile özel paketler ve indirimler tasarladıklarını da ekledi. Aynı şekilde Banabak uygulamasıyla 19 mayıs haftasını sahiplendiklerini belirten Kurttaş, bunun tüketici verilerini kullanarak yaptıkları bir etkinlik olduğunu ifade etti.

Moderatör Ahmet Buğra Ferah'ın Banabak'ın geleceği konusunda sorduğu soruları yanıtlayan Kurttaş, sadakat uygulamasının bir e-ticaret platformuna dönüşüp dönüşmeyeceğini henüz bilmediklerini söyledi. Hayatına YouTube kanalı olarak başlayan Banabak projesinin 1.2 milyon üyesi olan bir uygulamaya dönüştüğünü hatırlatalım.

Oturumda Pepsi'nin bu kapsamdaki projesini açıklayan Didem Namver, henüz yayına alınmayan Kazandiriyo uygulamasının detaylarını paylaştı. PepsiCo'nun promosyonlarını dijitale taşıyan Kazandiriyo, kapakların altındaki kodların manuel olarak bakkallara götürülmesi yerine karekod ile çalışan mobil bir cüzdan işlevi görecek.

Oturumun sonlarına doğru PepsiCO'nun Avrupa merkezli inovasyon merkezini tanıtan Namver, bu merkezde ülke operasyonlarının ihtiyaçlarına göre Startuplarla eşleştirildiğini belirtti. Bu kapsamda iki farklı startup ile çalışmaya başladıklarını söyleyen Namver, ilerleyen dönemde Türkiye'deki start-upları da sisteme dahil etmek istediklerini söyledi.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.