"İnternette her okuduğumuza ya da her gördüğümüze inanmamamız gerektiği" düşüncesi giderek daha da net bir görüntü almaya başlıyor. Mesela yukarıdaki resimdeki baktığınız pembe kazaklı, bukle saçları ile hayretler içinde bakan küçük kızın "gerçek olmadığını" yazmak ise bunun güçlü kanıtlarından biri olabilir.
thispersondoesnotexist isimli bir web sitesi gerçek hayatta olmayan kişilere ait fotoğraflar yayımlıyor. Bunu arkasındaki Yapay Zeka (AI) desteği ile yapan sitede karşımıza çıkan fotoğrafları gerçek kişilere ait fotoğraflardan ayırt etmek neredeyse imkansız. Sayfayı her defasında yenilediğinizde bir başka portre fotoğraf karşınıza çıkıyor.
Web sitesi, proje ile yapay zekanın kendi kendine yeni görüntüler oluşturmada ne kadar iyi olacağını göstermek isteyen yazılım geliştiricisi Philip Wang tarafından oluşturulmuş. Uber'de yazılım geliştiricisi olan Wang, teknolojiye yönelik daha fazla farkındalık yaratmak adına böyle bir site kurduğunu söylüyor. Wang'a göre şu anda insanların çoğu gelecekte AI'lerin görüntü elde etmede ne kadar iyi olacağını anlamıyorlar.
thispersondoesnotexist, sıradan bir insan görüntüsüne sahip olan ancak bilgisayar tarafından tamamlanan yapay fotoğraflar dizisi ile insanların bu durumu daha iyi kavrayabilmelerine yönelik oldukça başarılı bir çalışma. Ancak itiraf etmeliyiz ki biraz da korkutucu.
Web sitesinde, Üretici Üretken Ağlar veya GAN olarak bilinen bir makine öğrenmesi uygulaması kullanılmış. Bu programların, çok sayıda eğitim girdisinden - yani gerçek insan yüzlerinden öğrenerek, yeni örnekler üretebildikleri belirtiliyor. Projenin arkasında Nvidia'nın olduğunu paylaşalım. Kod, Nvidia araştırmacıları tarafından GitHub'da yayınlanmıştı ve daha önce notexist.com'da kullanılmıştı.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap